.اصفهان یکی از استانهای محبوب ایران در میان گردشگران است. اما بخشهایی از این استان وجود دارند که علیرغم وجود جاذبههای گردشگری متنوع و آب و هوای مساعد مورد توجه گردشگران قرار نگرفتهاند. در این مقاله میخواهیم با پیربکران آشنا شویم. تا در زمان سفر به استان اصفهان انتخاب جدیدی برای گذران وقت در این استان داشته باشیم.
موقعیت جغرافیایی
در مرکز ایران، یکی از تاریخیترین استانهای کشور، اصفهان، را پیدا میکنیم. استانی که بخش عظیمی از تاریخ ایران و آثار تاریخی را در خود جای داده است. در مرکز این استان شهرستان فلاورجان را میتوانید پیدا کنید که تنها 5 کیلومتر با شهر اصفهان فاصله دارد. و نزدیکترین شهرستان به اصفهان محسوب میشود. در این شهرستان بخشی به نام پیربکران وجود دارد. شهر پیربکران به عنوان مرکز این بخش شناخته میشود. این شهر 10 کیلومتر با فلاورجان و 20 کیلومتر با اصفهان فاصله دارد.
یک نمای کلی از شهر پیربکران
برای رسیدن به پیربکران باید از شهر اصفهان وارد اتوبان ذوبآهن شوید. در ابتدای اتوبان به سمت یزدآباد پیش بروید که در نهایت با طی کردن یک مسیر نیم ساعته شما را به پیربکران میرساند. با ورود به این شهر یک محوطهی تاریخی پیش روی شما قرار میگیرد. محوطهای که در هر قسمت آن خانههایی کاهگلی یا برجهای مخروبهی را پیدا میکنید. پیربکران در نزدیکی بخشی از جاذبههای گردشگری اصفهان قرار گرفته است. بنابراین علاوه بر اینکه میتوانید از جاذبههای خود پیربکران دیدن کنید، برای بازدید از جاذبههای دیگر استان اصفهان هم مجبور نیستید مسافت چندانی را طی کنید.
جاذبههای گردشگری
بهتر است یک شناخت مختصری از جاذبههای گردشگری پیربکران و اطراف آن داشته باشید. تا اگر روزی در سفر خود از آنجا گذر کردید یا به همین منطقه سفر داشتید بتوانید یک سفر با برنامه و مفید را برای خود و همراهانتان رقم بزنید.
بقعه پیربکران
همیشه عارفان و متصوفان در ایران و در فرهنگ ایرانی حائز اهمیت بوده اند. به نحوی که تا سالها بعد از آنها یاد میکنند. و برای گرامیداشت شخصیت بزرگ آنها، بقعهها و آرامگاههایی میساختهاند تا نام اساتید و عرفای محبوب خود را در میان نسلهای بعدی جاودان کنند. محمد بن بکران یکی از عرفای قرن 8 در اصفهان بوده است. که شاگردان زیادی داشته است و در ایوان منزل خود به آنها تدریس میکرده است. این عارف که محبوب دل دانش آموختهها و شاگردان خود بوده است در زمان حکومت الجایتو، که یکی از فرمانروایان ایلخانی بوده در بکران اصفهان در خانهای ساده زندگی میکرده است.
دوستداران و طرفداران این شیخ که به مرور زمان به “پیرِ بکران” مشهور شده بود پس از مرگ او بقعه و آرامگاهی برای او در همان ملک سادهاش ساختهاند که امروزه از لحاظ معماری هم بسیار مورد توجه کارشناسان قرار میگیرد. برخلاف همیشه که گفته میشود یادگاریها و نوشتهها باعث تخریب آثار باستانی میشود؛ نوشتهها و یادگاریهایی که در همان زمان نوشته شده است به یکی از جاذبههای این بقعه تبدیل شده است. و امکان شناخت بیشتر از آن دوران را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند.
استرا خاتون
در پیربکران قبرستانی وجود دارد که به عنوان یکی از قدیمیترین قبرستانهای ایران شناخته میشود. و برای یهودیان مکانی مقدس به شمار میرود. نام صحیح این مکان سارا بنت آشر است. طبق روایات سارا دختر یا نوهی الیاس پیامبر بوده که در همزمان با یعقوب نبی در اصفهان در این محوطه زندگی میکرده است. او مدتی در این محوطه زندگی کرده است. و پس از آن به باور یهودیان به آسمان عروج کرده است. در گوشهی این قبرستان تاریخی بر روی یک سنگ ردپایی از یک اسب وجود دارد که بازهم یهودیان بر این باور هستند که ردپای اسب الیاس در زمان عروج به آسمان است. و برای آنها بسیار مقدس است.
در تمام نقاط این قبرستان نشانههای مقدس یهودیان مانند ستارهی داود و شمعدانی وجود دارد. در بخشهایی از این قبرستان شعرهایی به زبان عبری منسوب به داود نبی وجود دارند. این محل چنان در میان یهودیان مقدس است که در زمان سال نوی خود به این قبرستان میآیند. و در اتاقهای اطراف ساکن میشوند و چند روزی را در این مکان سپری میکنند.
نام دیگری از این قبرستان که در میان مردم به شهرت رسیده است؛ مقبرهی سوسن دخت است. سوسن دخت، دختر یزدگرد بوده است. که در این گورستان به خاک سپرده شده و تاریخ وفات او به حدودا هزار و چهارصد سال پیش از این باز میگردد.
چهل برج کلیسان
کلیسان روستایی در منطقهی فلاورجان و در نزدیکی پیربکران است. یکی از مشخصههای مشهور منطقهی فلاورجان برجهای کبوترخانهها است. و در نقاط مختلف این منطقه میتوانید برجهای کبوترخانهای را در شکلها و ابعاد مختلف پیدا کنید. چهل برج کلیسان مشهورترین برج کبوترخانه در این منطقه است. که از برجهای تو در تو ساخته شده است و در میان مردم محلی با نام چهل برج به شهرت رسیده است. چهل برج کلیسان به عنوان یکی از بزرگترین کبوترخانههای جهان شناخته میشود. که در دوره قاجار ساخته شده است. البته فراموش نکنید که این برج کبوترخانه به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
پل بابا محمود
در مسیری که برای رسیدن به پیربکران طی میکنید یکی از زیباترین پلهای قدیمی اصفهان را میبینید. که از لحاظ تاریخی به عنوان دومین پل اصفهان شناخته میشود. این پل در زمان سلطان محمد خدابنده که یکی از حاکمان ایلخانی بود، به دست مشاور او بابا محمود سهروفیروزانی ساخته شد. بابا محمود حاکم لنجانات بود. که یکی دیگر از ساختههای او مسجدی خوش ساخت است که در آرامستان مرکزی سهرفیروزان قرار گرفته است. این آرامستان که محل تدفین بابا محمود سهروفیروزانی است با نام “آرامستان بابا محمود” شناخته میشود. با بازدید از پل بابا محمود شما میتوانید از خروش رودخانهی زاینده رود و معماری زیبای پل در کنارهم لذت ببرید. و پس از آن در کوچه باغهای سهروفیروزان قدم بزنید. و از طبیعت زیبا و آب و هوای خوب آن لذت ببرید.
امامزاده شاه ابوالقاسم
طبق مشاهدات و آثاری که از سهروفیرزان به دست کارشناسان و تاریخدانان رسیده است؛ قدمت این روستا به حدودا 2000 سال قبل بازمیگردد. امامزاده شاه ابوالقاسم بخشی از این تاریخ غنی و پربار را به نمایش میگذارد. این امامزاده در زمان دورهی صفویه با مشخصهها و صفات بارزی از معماری آن دوران ساخته شده است. طبق روایات این امامزاده مقبرهی یکی از نوادگان امام سجاد در قرن پنجم هجری است. این امامزاده نه تنها از لحاظ معماری و هنرهای دورهی صفوی حائز اهمیت است بلکه برای مردم محلی و بومی این منطقه از لحاظ بعد معنوی و پاسخ به حاجات بسیار محبوب است.
در این نوشته با پیربکران و جاذبههای گردشگری آن آشنا شدیم. حال شما میتوانید در سفرهای خود به اصفهان از این دانش مختصر استفاده کنید. و سفری به غایت جذابتر برای خود بسازید. اگر دوست دارید که از تمام جاذبههای گفته شده بازدید کنید و در این مدت اقامتگاه مطمئن و غذای خانگی داشته باشید؛ بهتر است از بستههای سفری تربه در این منطقه استفاده کنید و یک تجربهی جدید را برای خود رقم بزنید.
آخرین بلاگ ها
تورهای مرتبط