و اما استان کردستان، که همیشه در زیبایی های طبیعی سنگ تمام گذاشته است، دارای شهرها و روستاهای بکر بینظیری است که هر گردشگری با روحیه طبیعتگردی باید از آنها دیدن کند. مریوان یکی از شهرهای دیدنی در این استان است که از جمله زیباترین مناطق غرب ایران به شمار میآید. این شهر به عنوان یکی از مناطق هفت گانه توریستی در ایران شناخته میشود. که در فاصله 130 متری از سنندج و دقیقا در مرز ایران و عراق واقع شده است.
این شهر به شدت تحت تاثیر جریانهای مدیترانهای است که به علت کوهستانی بودن و برخورد این جریانات، ریزشهای جوی زیادی ایجاد میشود. از آنجایی که بارندگی در این شهر بسیار زیاد است، پوشش گیاهی بسیاری غنیای نیز دارد. و همینطور دارای چشمههای فراوانی است. به طور کلی اقلیم مریوان سرد و کوهستانی است. و فصل تابستان و بهار بهترین فصول برای سفر به این منطقه هستند. اگرچه در فصل پاییز و زمستان هم، مریوان حرفهای بسیاری برای گفتن دارد و زیباییهای منحصربه فردی برای به رخ کشیدن. در هر فصلی که باب سلیقه شماست میتوانید به این شهر دیدنی مسافرت کنید. و خاطراتی بینظیر برای خود بسازید.
تاریخچه شهر مریوان
طبق بررسی تپهها و بازماندههای تاریخی در این شهر همچون بیساران، تپههای ساوجی و کولان، قدمت این شهر به هزاره چهارم قبل از میلاد و دوره نوسنگی تخمین زده میشود. همانطور که مشخص است، این شهر تاریخ پر فراز و نشیب بسیاری داشته است. و حکومتها و تمدنهای مختلفی را میزبان بوده است. حکومتهایی همچون مادها، اشکانیان، ساسانیان، آشوریها و اردلانها، در این شهر بودهاند و بخش عظیمی از تاریخ این مرز و بوم را روی دوش مریوان گذاشتهاند.
جاذبههای دیدنی شهر مریوان
این بهشت گمشده، به قدری زیبایی و جذابیت دارد که هر گردشگری با هر سلیقهای را به خود جذب می کند و راضی نگه میدارد. در اینجا تعدادی از این جاهای دیدنی را به شما معرفی میکنیم. تا اگر قصد سفر به مریوان را دارید با اطلاعات بیشتری به این شهر سفر کنید و سبب رضایت خود و همراهانتان شوید.
آبشار گویله
به دلیل کوهستانی بودن مریوان و همینطور میزان بارشهای فراوان سالانه، وجود چشمهها و آبشارها، یکی از جذابیتهای رایج و فراوان در این منطقه است. در صورتی که در برخی نقاط کشور به سختی میتوان آبشار و یا چشمهای طبیعی را پیدا کرد.
آبشار گویله از آن آبشارهایی است که باید حتما از آن بازدید کرد. چرا که توصیف کردن زیبایی و شکوه آن، کاری دشوار است. این آبشار در مسیر مریوان-سقز واقع شده است. این آبشار در فصل بهار زیباییش به اوج میرسد و واقعا دیدنی میشود. رسیدن به این آبشار نیازمند مقداری کوهنوردی و پیادهروی در دل جنگل است. که توصیه میکنیم اگر قصد بازدید از این آبشار را داشتید حتما از تجهیزات و وسایل مورد نیاز کوهنوردی استفاده کنید.
دریاچه زریوار، بزرگترین چشمه آب شیرین در جهان
این دریاچهی زیبا در فاصله 2 کیلومتری از مریوان قرار گرفته است. این دریاچه در فصول مختلف سال به دلیل تغییر حجمی که دارد، اندازه و وسعت آن نیز تغییر میکند. به همین دلیل اطلاعات دقیقی از اندازه و وسعت زریوار در دسترس نیست. اما کمترین عمق این دریاچه 2 و عمیقترین قسمت آن 6 متر است.
قرار گیری این دریاچه در منطقهای بکر و دست نخورده و در دل طبیعتی بینظیر، چشم اندازی را به وجود آورده است که چشم از دیدنش سیر نمیشود. و این چشم انداز تبدیل به یکی از زیباترین تصویرها در زندگیتان خواهد شد. تصویری که تا قبل از دیدن این دریاچه فقط در تابلوهای نقاشی شاهد آن بودیم. پوشش گیاهی آبزی اطراف این دریاچه بسیار غنی است. و شامل نیلوفرآبی، جگن، نعناع و بزواش است. که این پوشش گیاهی خود باعث شده است دریاچه زریوار به زیستگاهی مناسب برای انواع گونههای جانوری و پرندگان بسیاری تبدیل شود.
جاده دور دریاچه، جادهای فریبنده در شهر مریوان
این جادهی زیبا و دیدنی 6 روستا را در خود جای داده است. این روستاها شامل کانی سپیکه، بردهرشه، کانی سانان، پیرصفا، نی، ینگجه و دره تفتی است. که در هنگام عبور از این جاده میتوانید از این روستاهای دیدنی هم بازدید کنید و گشتی در آنها بزنید. علاوه بر آن به دلیل مشرف بودن این جاده به دریاچه و همینطور طبیعت بکر و سرسبز اطراف آن، یکی از بهترین لوکیشنها برای عکاسی است.
پل تاریخی گاران، جاذبهای دیدنی در شهر مریوان
پل تاریخی گاران روی رودخانهای با همین نام ساخته شده است. این جاذبهی باستانی دارای 3 دهانه شش ضلعی است. مواد ساخت این پل شامل ملات، سنگ و آجر، سنگهای تراشیده و ساروج است. که از جمله مصالح ساخت پلها در آن زمان بودند. اما این نکته جالب توجه است که با وجود چنین مصالح سادهای، این بناها همچنان پایدار و مقاوم باقی ماندهاند. در سفر خود به مریوان حتما از این پل تاریخی دیدن کنید.
دشت بیلو شهر مریوان
این دشت، که تفرجگاهی طبیعی برای ساکنان مریوان و گردشگران دوستدار طبیعت است، در فاصله 15 کیلومتری جنوب مریوان قرار گرفته است. این دشت زیبا توسط درختان و جنگلهای متراکم در آغوش کشیده شده است، چشم اندازی بینظیر را پدید آورده است. و وجود چشمههای متعدد در کنار چنین چشم انداز بکری، این دشت را به محلی برای گرفتن آرامش و دوری از شلوغیهای روزمره چه برای مردم محلی و چه برای گردشگران تبدیل کرده است.
دشت ناوطاق در شهر مریوان
این دشت که به واسطه کوههای سر به فلک کشیده اطراف آن در آغوش کشیده شده است، مکانی منحصر به فرد برای گذران وقت است. این دشت سرسبز در فصل بهار به اوج زیبایی و سرسبزی خود میرسد و دل هر مسافری را میبرد. پوشش گیاهی این دشت شامل قارچهای خوراکی، ریواس و پیچک است. از اینرو در فصل بهار مردم محلی برای چیدن آنها به این دشت میآیند و آنها را در بازارهای محلی به فروش میرسانند.
غار کونا شم شم
غار کونا شم شم، غاری پر رمز و راز واقع در کوه چهل چشمه در نزدیکی روستای تراق تپه است. این غار علاوه بر اینکه یکی از جاهای دیدنی شهر مریوان است بلکه به عنوان اثر باستانی نیز از آن یاد میشود. به این دلیل که تعدادی سفالینه مربوط به دوره دالمایی در این غار پیدا شده است که نشان از سکونت در آن زمان دارد. همینطور وجود نقاشی های باستانی درون غار شاهد و گواهی براین موضوع است.
معمولا خفاشها درون غارها زندگی میکنند. این غار نیز امروزه محلی برای سکونت این پرندگان سیاهپوش مرموز است، که با رقصشان در سقف غار، فضای آنجا را مهیجتر کردهاند. جالب است بدانید شم شم در زبان کردی به معنای خفاش و کونا نیز به معنای غار است.
قلعه مریوان
اگر 3 کیلومتر به سمت جنوب شهر مریوان حرکت کنید به این قلعه تاریخی میرسید. معمولا این قلعه را با نام قلعه ایمام نیز میشناسند. این قلعه باستانی مربوط به قرن 10 هجری است که در زمان سرخاب بیگ اردلان ساخته شده است.
بازارچه مرزی باشماق شهر مریوان
معمولا بازار رفتن در سفرهایمان یکی از اجزای جدایی ناپذیر آن است. حال اگر این بازار مرزی باشد و به فکر خرید اجناس با کیفیت و با قیمت ارزانتری باشیم، شاید قبل از هرجایی ابتدا سری به آن بازار بزنیم. بازار مرزی باشماق مریوان از آن بازارهایی است که دست خالی برنمیگردید. پس در هنگام سفر به مریوان زیبا حتما سری هم به این بازار بزنید. برای رسیدن به اینجا از سمت دریاچه 16 کیلومتر به سمت عراق حرکت کنید تا به این بازارچه مرزی برسید.
روستاهای گردشگری مریوان
این شهر کوهستانی روستاهای بسیار زیبا و دیدنی دارد. مردم میهمان نواز کرد ساکن این روستاها در همه ادوار تاریخی خودشان را ثابت کردهاند و همیشه از جمله بهترین میزبانان در دنیا به شمار میروند. علاوه بر مردم دوست داشتنی کرد در این روستاها، جاذبههای طبیعی و باستانی بسیاری نیز در این روستاها وجود دارد که واقعا ارزش دیدن دارند.
روستای برقلعه
این روستای باستانی، قدمتش به دوران قبل از اردلانها برمیگردد. و یکی از مهمترین قلعههای نظامی سلسله اردلانها بر روی کوهی در پشت این روستا قرار گرفته است. و به دلیل وجود این قلعه مهم نام این روستا را بر قلعه گذاشتند. دیوار چینیهای آجری قلعه و آب انبار سنگتراشی شده در دل صخرههای کوه که مربوط به دوره اردلانهاست از دیدنیترین جاذبههای این قلعه است.
از دیگر جاذبههای این روستا مزگه وته سووره یا مسجد سرخ است. دیوارهای این مسجد از آجرهای سرخ رنگ و مربعی شکل ساخته شده است. و علت نامگذاری آن نیز همین آجرهای سرخ رنگ است. طبق گفته محلیها در این مسجد، عالمی بوده که به 12 طلبه درس میداده است. و هر کدام از این 12 نفر پس از تمام شدن تحصیلشان به سایر شهرها و روستاهای اطراف برقلعه رفتند و در آنجا به تدریس علوم دینی پرداختند.
علاوه بر اینها در بخش جنوب شرقی این روستا، زیارتگاه ملاقوبی را پیدا میکنید. رسیدن به زیارتگاه مسیری طولانی دارد که نیازمند پیادهروی در جنگل هاست. و زمانی که به این زیارتگاه برسید، متوجه میشوید که ارزش وقتی که گذاشتید را دارد. چرا که با منظرهای روبه رو خواهید شد که کمتر جایی خواهید دید. و علاوه بر این، فضای روحانی این زیارتگاه شما را سر کیف خواهد آورد و آرامشی وصف ناپذیر را به شما هدیه میدهد.
روستای قلقله
این روستا در فاصله 28 کیلومتری از شهر مریوان واقع شده است. روستای قلقله به واسطه قرار گیری در دامنههای زاگرس از هر جهتی با درختان و جنگلهای بیشماری محصور شده است. این سرسبزی باعث ایجاد چشم اندازی بکر و کوهستانی از این روستا شده است. که طراوت و سرسبزی آن گردشگران را سر ذوق میآورد. از جمله جاذبههای دیدنی این روستا میتوان ارتفاعات چهل چشمه که شامل 20 قله است که معروفترین این قلههای شاه نشین است و مزارع زیبای کشاورزی آن را نام برد.