به جادهی چالوس میزنیم و سفر را شروع میکنیم. با دیدن کوههای سرسبز که نوید رسیدن به مناطق شمالی کشور را میدهد انرژی بیشتری میگیریم. مسیری که از میان کوهها و جنگلهای زیبا با صدای خروش رودخانه گذر میکند و شما را به مقصدی میرساند که خاطراتی ماندگار بسازید. با جادهی چالوس و یک مسیر چند ساعتی به مازندران میرسیم. مازندرانی که یک سوی آن دریای مواج خزر است و سوی دیگر ارتفاعات و ییلاقات فیلبند. مرکز این استان شهر ساری است که خود تعداد زیادی از جاذبههای گردشگری مازندران را در خود جای داده است. در ادامهی این نوشته با تعدادی از جاذبههای گردشگری شهر ساری آشنا میشویم.
جاهای دیدنی ساری
دیدنیهای تاریخی و فرهنگی
سفر به مازندران همیشه وعدهی یک طبیعت گردی بی نظیر و بازدید از جاذبههای طبیعی بکر را به گردشگران میدهد اما شاید بد نباشد که در یکی از سفرهای خود به این استان کمی برخلاف قاعده عمل کنیم و بازدید از جاذبههای تاریخی و فرهنگی را در برنامهی خود قرار دهیم. تا بتوانیم شناخت بیشتری نسبت به تاریخ و فرهنگ مازندران و به ویژه ساری پیدا کنیم. در ادامه با تعدادی از جاذبههای تاریخی و فرهنگی ساری آشنا میشوید که میتوانند سفری زیباتر برای شما بسازند.
مسجد جامع ساری
این مسجد یکی از مهمترین آثار تاریخی در میان جاهای دیدنی ساری است. که در قرون اولیه بعد از اسلام ساخته شده است. مورخان این مسجد را قدیمیترین سازهی اقلیم طبرستان میدانند. که امروزه با نام مازندران شناخته میشود. قدمت و تاریخچهی طولانی این مسجد براساس پژوهشهای مورخین و سفرنامههای گردشگردان قدیمی تایید شده است. مطابق اسنادی که وجود دارد این مسجد بر خرابههای یک آتشکدهی زرتشتی بنا شده است.
دسترسی: مسجد جامع ساری در مرکز شهر ساری، در محلهی چناربن قرار گرفته است. و ورودی آن در بازار تاریخی نرگسیه قرار دارد. برای رسیدن به بازار نرگسیه، میتوانید از دو خیابان جمهوری و انقلاب استفاده کنید.
خانهی کلبادی
خانههای تاریخی به جا مانده از دوران قاجار از جاذبههای گردشگری مهم در هر شهر از ایران هستند. و خانهی کلبادی یکی از آن خانههای قدیمی در مرکز شهر ساری است. معماری این خانه به خوبی نشانههایی از معماری قاجاری مانند استفاده از آجر، چوب و سفال و سقف سفال پوش را برای بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد. این خانه در دوران قاجار متعلق به یکی از افسران ارتش بوده است. و تا سالیان سال پس از آن هم فرزندان و نوادگان او از این خانه استفاده میکردند.
دسترسی: برای رسیدن به خانهی کلبادی در ساری باید خود را به میدان ساعت برسانید. از آنجا به خیابان انقلاب بروید تا خود را به محلهی آب انبار نو برسانید.
مجموعهی تاریخی فرح آباد
در مسیر ساری-فرح آباد یکی از دیدنیترین مجموعههای تاریخی در شهر فرح آباد قرار دارد. این مجموعهی تاریخی در واقع مجموعهای از بقایای تاریخی شهر فرح آباد است. که در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده است. این شهر در دوران صفویه شهر بسیار پر رونقی بوده است. و به همین جهت به دار السرور و دار السلطنه مشهور بوده است. این شهر بر اثر حملهی روسها آسیبهای زیادی دید اما بخشهایی از آن مانند مسجد، مدرسه و پل شاه عباسی باقی مانده است. و به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دسترسی: برای رسیدن به این مجموعه تاریخی باید از ساری بیرون بزنید و به سمت فرح آباد بروید. و در کیلومتر 22 این جاده این مجموعهی تاریخی را پیدا کنید.
جاهای دیدنی طبیعی ساری
قطعا که با سفر به مازندران در شمال کشور ایران، جاذبههای طبیعی و طبیعت بی نظیر یکی از مورد انتظارترین بخشهای سفر میشود. ساری که مرکز استان مازندران است تعداد زیادی از این جاذبههای طبیعی بی نظیر را در خود جای داده است. در ادامهی این بخش با تعدادی از این جاذبههای طبیعی آشنا میشویم.
چشمههای باداب سورت
چشمههای زیبای رنگارنگ به صورت پلکانی که به عنوان دومین اثر طبیعی ملی ایران به ثبت رسیده است و دومین چشمهی آب شور جهان شناخته میشود. این چشمهها که هم یکی از جاهای دیدنی ساری هستند و هم خواص درمانی دارند در ارتفاع 1840 متری در اطراف روستای سورت ساری قرار گرفتهاند. در واقع چشمههای باداب سورت نتیجهی آخرین چین خوردگی البرز است. آبی که از این چشمهها جاری میشود یک منبع کامل از آهن است. و همین باعث شده است که حوضچههایی در پایین دست با رسوبات این چشمهها در رنگهای زرد، نارنجی و قرمز شکل گرفته است.
دسترسی: برای رسیدن به چشمههای باداب سورت باید از شهر ساری به سمت جنوب خارج شوید. و خود را به بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه و در نهایت روستای سورت برسانید.
منطقهی حفاظت شدهی دشت ناز
قرار گرفتن ساری در یک موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد باعث شده است که طبیعتی بی نظیر با قابلیتهای عجیب در این منطقه در انتظار گردشگران باشد. یکی از این طبیعتهای منحصر به فرد ساری منطقهی حفاظت شدهی دشت ناز است. که گونههای گیاهی و جانوری متعدد و متنوعی را در خود جای داده است. این منطقه به واسطهی اینکه محل زندگی یک گونهی خاص از گوزن به نام گوزن زرد است به شهرت رسیده است. این منطقهی حفاظت شده علاوه بر گونههای جانوری یک پوشش گیاهی خاص و منحصر به فرد هم دارد که میتواند یک روز پر خاطره برای شما بسازد.
دسترسی: از ساری به سمت گوهرباران و شهر نکا بروید. با رفتن به سمت چپ در چهارراه سورک به شرکتی به نام نکا چوب میرسید. با عبور از این شرکت و روستای اسلام آباد و منطقهی شهریار؛ شما در نهایت به منطقهی حفاظت شدهی دشت ناز میرسید.
دریاچهی چورت
یکی از زیباییهای ساری و مازندران، دریاچهای به نام چورت است. که با قرار گرفتن در میان جنگلهای مازندران یک منظرهی طبیعی و بکر ساخته است. دریاچهی چورت، یک دریاچهی طبیعی و جوان است که حدود 80 سال است که متولد شد. در سال 1318 یک زمین لرزهی کوچک در این منطقه اتفاق افتاد که باعث بسته شدن مسیر چشمه و شکلگیری دریاچه شد. با کم شدن ارتفاع آب، دیدن دوبارهی جنگلی که به زیر آب فرو رفته است برای طبیعت گردان ممکن است.
دسترسی: از ساری به اندازهی 23 کیلومتر به سمت جنوب و روستای تاکام فاصله بگیرید. زمانی که تابلوی روستای چورت را دیدید؛ وارد جادهی فرعی شوید. و حدود 15 کیلومتر به مسیر خود ادامه دهید تا به روستا برسید. دریاچه نزدیک به 10 کیلومتر از روستا فاصله دارد. و شما میتوانید با راهنمایی مردم محلی روستا خود را به دریاچه برسانید.
سد سلیمان تنگه
سد شهید رجایی که با نام سد سلیمان تنگه در میان مردم به شهرت رسیده است، یکی دیگر از جاهای دیدنی ساری در میان طبیعت بکر مازندران است. سالها پیش این سد بر روی رودخانهی تجن ساخته شد. و علاوه بر تولید انرژی یک جاذبهی گردشگری جدید برای طبیعت گردان مازندران به وجود آورد. از سال 1379 تفرجگاهی در کنار این سد شکل گرفت که با نام دهکدهی آرامش شناخته میشود. که امکانات خدماتی و رفاهی را برای گردشگران فراهم میکند.
دسترسی: به بلوار کشاورز بروید و از آنجا مسیر خود را به سمت جادهی کیاسر ادامه دهید. بعد از 23 کیلومتر به روستای تاکام و یک دوراهی میرسید. تابلوی سد در سمت راست قابل مشاهده است. از انتخاب مسیر درست در دوراهی تا سد 25 کیلومتر فاصله دارید.
دریاچهی الندان
دریاچهی الندان، دریاچهای دیدنی در دل جنگلهای هیرکانی است که در میان بومیان منطقه به “آب بندان پله ازنی” مشهور است. این دریاچه یکی از کهن سالترین دریاچههای ایران است. و قدمتی 2.5 میلیون ساله دارد. این دریاچه از 2.5 میلیون سال پیش بدون اینکه جریان رود یا چشمهای به آن برقرار باشد و تنها با استفاده از بارشهای جوی مانند برف و باران شکل گرفته است. خاک نفوذ ناپذیر بستر دریاچه، شیب زمین و فرم قرار گیری دریاچه همگی باعث شکلگیری این دریاچه با استفاده از ریزشهای جوی شده است.
دسترسی: دریاچهی الندان در میان طبیعت بکر و منحصر به فرد اطراف روستای ازنی قرار گرفته است. روستایی که حدود 65 کیلومتر با ساری فاصله دارد. زمانی که 60 کیلومتر از ساری با استفاده از جادهی کیاسر فاصله بگیرید، به یک پمپ بنزینی میرسید که در کنار آن تابلوی الندان مشخص است. از این ورودی تا روستا جادهی آسفالت است. اما از روستا تا دریاچه در جادهای خاکی طی میشود.
آبشار بولا
آبشار بولا، آبشاری تمام خزهای که از چشمههای بالا دست خود تغذیه میشود. و با جاری شدن از چندین ستون خزهای رودخانهای در پایین دست ایجاد میکند. این آبشار در منطقهی ییلاقی و خوش آب و هوای بولا در میان جنگلهای هیرکانی سوادکوه قرار گرفته است. در ارتفاعات منطقهی بولا به خوبی میتوانید تفاوت اقلیم استان مازندران و استان سمنان را ببینید. ارتفاعاتی که در یک طرف آن جنگلهای سرسبز مازندران و در سمت دیگر منطقهی خشک سمنان قرار دارد.
دسترسی: برای اینکه از ساری به آبشار بولا بروید باید از جادهی سلیمان تنگه استفاده کنید و محمد آباد، فریم شهر، روستای مجی، دادکلا و سود کلا عبور کنید تا به سنگده برسید. بعد از سنگده، مسیری به سمت روستای میانا وجود دارد؛ به آن سمت بروید و با رسیدن به روستا با استفاده جادهی فرعی سمت راست خود، خود را به منطقهی بولا برسانید.
در این نوشته با تعدادی از جاذبههای گردشگری بی نظیر در ساری آشنا شدیم. بازار سنتی، بازار ترکمنها، رودخانهی تجن، تالاب حمید آباد و دهکدهی دودانگه از دیگر جاذبههای گردشگری ساری است که میتوانند سفر شما به این منطقه را مهیجتر کنند. و البته که امتحان کردن غذاهای محلی مازندران میتواند سفر جذابتری برای شما بسازد.