نصب اپلیکیشن میزبان شو تربه بلاگ
...

استان فارس، قدم زدن در باغ های هخامنشی همراه با عطر بهارنارنج

استان فارس در جنوب و جنوب غربی ایران قرار دارد. که بخش عظیمی از تاریخ و فرهنگ این سرزمین را در خود جای داده است. و هرساله مقصد تعدا زیادی از مسافران و گردشگران ایرانی و غیرایرانی است. این استان در سال های مختلف محل اصلی استقرار کاوشگران و تاریخ نگاران بوده است. تا بتوانند اطلاعات بیشتری از گذشته ی جهان به دست آورند.

تاریخچه استان فارس

استان فارس از آغاز تاریخ ایران در حکومت های مختلف یکی از مهمترین استان ها بوده است. پیش از ورود آریایی ها به فلات ایران، حکومت ایلامیان در این استان وجود داشت. و پس از ورود آریایی ها به ایران پارس ها در این قسمت از کشور ساکن شدند. بعد از چندین سال که حکومت های محلی کوچک در این منطقه حکمرانی کردند. یکی از نوادگان موسس پادشاهی پارس، هخامنش، سلسه ای را به نام جد خود در این منطقه بنیان گذاشت. نواده ی هخامنش همان کوروش کبیر است. دوران حکمرانی هخامنشیان، یکی از بهترین دوره های طلایی در ایران بوده است. که نه تنها بیشترین مساحت حکمرانی بلکه بیشترین رفاه و بهترین اقتصاد جریان داشته است. 

تاریخچه فارس

 

این سلسله ی پرشکوه با حمله ی اسکندر مقدونی دقیقا زمانی که شاهان هخامنشی توانایی مقابله با او را نداشتند، از بین رفت. بعد از هخامنشیان در زمان ساسانیان این استان دوباره اهمیت بی شماری در جریان حکومت داشت. به شکلی که امروزه یکی از آثار باستانی پر بازدید این استان، محوطه ی باستانی ساسانیان می باشد. دو حکومتی که گفته شد در تاریخ پیش از اسلام ایران قرار میگیرد. 

در تاریخ بعد از اسلام هم، این استان نقش مهمی در حکومت ها داشت. و مهمترین آن ها حکومت زندیه بود. در دوران حکومت صفویان بر ایران هم، این استان نقشی کاربردی و مهم در حکمرانی پادشاهان داشت. اما در دوران زندیه به عنوان پایتخت انتخاب شد و رشد و پیشرفت بسیاری داشت. در دوران زندیه ساختمان های مختلفی مانند بازار وکیل، حمام وکیل و… ساخته شد. این شکوه پیشرفتی در سال های پایانی حکومت زندیه به علت درگیری های میان آقا محمد خان قاجار و لطفعلی خان زند صدمات بسیاری دید.

موقعیت جغرافیایی

استان فارس در جنوب ایران، در نزدیکی خلیج فارس و در همسایگی استان های اصفهان، هرمزگان، بوشهر، کهگلویه و بویر احمد، کرمان و یزد قرار گرفته است. قرارگیری این استان در امتداد رشته کوه زاگرس و در نزدیکی خلیج فارس باعث شکلگیری یک موقعیت جغرافیایی خاص شده است. یکی از علل اهمیت استان در دوره های تاریخی مختلف همین موقعیت جغرافیایی خاص است. 

پوشش گیاهی 

پوشش گیاهی استان فارس

همانطور که گفتیم این استان در یک موقعیت جغرافیایی خاص در جوار ناهمواری های مختلف قرار گرفته است. و این باعث شده است که میان پوشش گیاهی و جانوری مناطق مختلف آن تفاوت بسیاری وجود داشته باشد. در این استان میتوانید هم گیاهان سازگار با آب و هوای سرد پیدا کنید و هم نخلی که فقط در یک آب و هوای گرم و خشک رشد میکند. در مناطق که بارندگی نسبتا خوب است گیاهانی مانند گون، شیرین بیان و …، در نواحی که بارندگی نسبتا کم است گیاهان شورپسند می رویند. و در مکان های بدون بارش که شوری خاک هم بسیار بالاست هیچ گیاهی رشد نمیکند. 

درخت بادام کوهی در استان فارس

 

به طور کلی پوشش گیاهی استان فارس به دو دسته ی درختان جنگلی و گیاهان صنعتی و دارویی تقسیم میشود. درختانی که در استان فارس پیدا میشوند؛ بادام کوهی، بلوط و بنه است. و شیرین بیان، گل گاو زبان، کتیرا، آنغوزه و گون هم دردسته ی گیاهان دارویی و صنعتی قرار میگیرند. 

درخت بنه

 

کشور ایران به موجب تنوع اقلیمی و جغرافیایی، پوشش گیاهی متنوع و متفاوت یک حیات وحش گسترده را در بطن خود جای داده است. استان فارس خود نمونه ی کوچکی از این تنوع زیستی و اقلیمی است. همانطور که پیش از این گفتیم تفاوت ارتفاع و اقلیم، یک پوشش گیاهی متنوع را در این استان به وجود آورده. و درکنار آن همان تنوع را در پوشش جانوری هم ایجاد کرده است. در استان فارس دامنه ی گسترده ای از جانوران؛ پستانداران و پرندگان زندگی میکنند. آهو، پلنگ، کاراکال، هوبره، گوزن زرد و گورخر ایرانی بخشی از حیات وحشی هستند که در این استان زندگی میکنند. 

هوبره در استان فارس

 

کاراکال

پلنگ در استان فارس

جاذبه های گردشگری استان فارس

معمولا براساس آنچه که در ارتباط با تاریخ، اقلیم، جغرافیا، و طبیعت این استان گفته شد نمیتوان  انتظار یک لیست محدود از جاذبه های گردشگری را داشت. تمام آنچه که گفتیم یک لیست بلند بالا از جاذبه های گردشگری در این استان به وجود آورده است. لیستی که هم آبشار و دشت را در برمیگرد و هم آثار باستانی هزار ساله و خانه های خوش ساخت با معماری زیبا و عجیب. در ادامه به تعداد محدودی از این جاذبه ها اشاره میکنیم. ولی برای اطلاعات کامل تر در ارتباط با جاذبه های گردشگری هر شهر میتوانید به مقاله ی مخصوص آن شهر مراجعه کنید. 

تخت جمشید نگین جاذبه های استان فارس

سلسله ی هخامنشیان که در سال های بسیار دوربر ایران حکمرانی می کرده است یکی از بخش های افتخارآفرین تاریخ ایران است. تخت جمشید یکی از مهمترین منابع در شناخت آن دوره از تاریخ بوده است. تخت جمشید نام یکی از شهرهای باستانی ایران در استان فارس در زمان هخامنشیان بوده است. و کاخی هم به همین نام در این شهر وجود داشته است که شاهد پادشاهی داریوش بزرگ، خشایارشاه و اردشیر یکم بوده است. در اولین روز از سال نمایندگانی از کشورهای مختلف در این کاخ جمع میشدند و پیشکشی را به شاهان هخامنشی تقدیم میکردند. تصویر این گردهمایی در پله های منتهی به این کاخ نقش بسته است. اگر علاقه مند به تاریخ ایران باستان و شناخت بیشتر آن هستید بازدید از این مکان که شما را به 518 سال پیش از میلاد مسیح میبرد را از دست ندهید. 

تخت جمشید

آبشار تنگه براق

در شمال استان فارس، اطراف شهر اقلید روستایی وجود دارد که رودخانه کر یکی از مهمترین رودخانه های ایران از آن عبور میکند. در دل این روستا، جایی که دره و آبشار و رود به هم میرسند یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی ایران را میتوانید پیدا کنید. آب زلالی که در رود جاری است و با رسیدن به آبشار یک منظره زیبا ایجاد میکند و در پایین دست به یک حوضچه زیبا میرسد. در کنار همه این ها، تاریخ غنی این استان در میان این همه زیبایی خود را نشان میدهد. و شما میتوانید کتیبه ای به جا مانده از دوره ی ساسانی را در کنار این آبشار زیبا ببینید و لذت ببرید. 

آبشار تنگه براق

مسجد نصیر الملک، مسجد صورتی واقع در استان فارس

در شهر شیراز، نزدیک به شاهچراغ یکی از زیباترین مساجد ایران را پیدا می کنید. مسجدی که به مسجد صورتی با شیشه های رنگارنگ مشهور است. مسجد نصیر الملک در قرن 13 به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیر الملک که یکی از اعیان و اشراف شیراز بود به دست دو تن از بهترین معماران آن زمان در طی 12 سال ساخته شد. این مسجد یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شیراز برای علاقه مندان به معماری و عکاسی است. 

مسجد نصیر الملک

 

تنگ بستانک 

در فاصله ی 120 کیلومتری از شیراز که مرکز استان است، در شهر مرودشت دره ای خوش و آب و هوا در میان رشته کوه زاگرس زندانی است که در میان طبیعت گردان به بهشت گمشده شهرت دارد. این بهشت گمشده در گذشته منطقه ییلاقی عشایر بیضا و کامفیروز بوده است. و تا اوایل دهه 60 مردم از وجود آن اطلاعی نداشتند تا کوهنوردان این بهشت را کشف کردند. علاوه بر طبیعت سرسبز و زیبای این منطقه که جنگل های شمال ایران را برای شما تداعی میکند؛ چشمه ها و رودهایی هم در این بهشت وجود دارند که جذابیت آن را برای گردشگران دو چندان میکند. 

تنگ بستانک

 

روستای خرقه 

در کیلومتر 24 جاده ی شهر فیروزآباد به سمت شهر فراشبند، یکی از تنگه های زیبای استان فارس تحت عنوان تنگه خرقه وجود دارد. آب، همیشه یکی از اصلی ترین علت های شکل گیری اجتماعات انسانی است. در این تنگه رودی پرخروش، آبشار و چشمه های متعدد وجود دارد و همین باعث شده است یکی از روستاهای زیبای ایران در میان این دره به وجود بیاید. مردم این روستا فرهنگ بومی خود را حفظ کرده اند و شما در کنار لذت بردن از زیبایی های طبیعی روستا میتوانید از یک قلعه تاریخی و امامزاده هم دیدن کنید. 

روستای خرقه

 

مردم شناسی

استان فارس در آمارهای سال های مختلف رتبه چهارمین استان پرجمعیت کشور را به خود اختصاص داده است. و پرچمعیت ترین شهرستان این استان، همان مرکز استان یعنی شیراز است. و جهرم و کازرون به عنوان شهرهای پرجمعیت بعدی شناخته میشوند. در این استان مردم بختیاری، قشقایی، عجم و عرب خمسه زندگی میکنند. که هرکدام به نحوی بر زندگی یکدیگر تاثیر میگذارند و باعث تکامل یکدیگر میشوند. در سفر به شهرهای مختلف این استان میتوانید با فرهنگ و آداب اقوام مختلف آشنا شوید

 

تربه در جیب شما..!

دسترسی به تمام امکانات در اپلیکیشن تربه تریپ

دریافت مستقیم
© کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت کارآفرینان گردشگری سرزمین کهن میباشد