ایذه، شهری دیدنی با جاذبههای طبیعی بینظیر و قدمتی تاریخی در استان خوزستان واقع شده است. ایذه یکی از شهرستانهای گرمسیری میباشد. و از اینروبه عنوان مقصدی مناسب برای گذران زمان در زمستان اهالی استان خوزستان به شمار میآید. در نتیجه توصیه میشود فصول سرد سال به ایذه سفر کنید تا در شرایط آب و هوایی مطبوعتری بتوانید از جاذبهها دیدن کنید و لذت ببرید.
ایذه موقعیت جغرافیایی خوبی دارد و از شمال به استان چهارمحال و بختیاری و از شمال غرب به مسجد سلیمان راه دارد. مردم ساکن ایذه بختیاری هستند. و همانطور که میدانید این قوم فرهنگ و آداب و رسوم بسیار منحصر به فرد و بینظیری دارند که با سفر به این شهر میتوانید با این فرهنگ اصیل نیز تا حدودی آشنا شوید. همچنین این شهر در میانه کوهستان واقع شده است و به دلیل وجود رودخانههای فرعی فراوان، دارای زیباییها و چشماندازهای فوقالعادهای است. علاوه بر این، ایذه پتانسیل کشاورزی بسیاری دارد. در ادامه بیشتر با این شهر دیدنی آشنا خواهیم شد.
تاریخچه شهرستان ایذه
سنگنبشتههای به جا مانده از دوره عیلامی، گواهی بر باستانی بودن این منطقه است. از اینرو قدمتی کهن دارد و دارای جاذبههای تاریخی بسیاری است. و این شهر در طول تاریخ نامهای مختلفی همچون ایزج، انزان و مال امیر داشته است. و امروزه به شکل ایذه در آمده است. این شهر نیز از سرنوشت تاریخی خود در امان نبوده است و در ادوار مختلف اتفاقات بسیاری را تجربه کرده است. زمانی که اتابکان لر به حکومت رسیدند، ایذه را به عنوان پایتخت حکومت بختیاری خود برگزیدند در این زمان با نام مال امیر شناخته میشد. اما دوباره در زمان پهلوی نام ایذه را پس گرفت و تا به امروز با این نام شناخته میشود.
جاذبههای گردشگری شهرستان ایذه
همانطور که در بالا نیز توضیح دادیم این شهرستان علاوه بر جاذبههای طبیعی بیشمار دارای آثار تاریخی فراوانی نیز است. که در اینجا به توضیح چند مورد از آنها خواهیم پرداخت.
آثار باستانی خونگ اژدر
این آثار در 15 کیلومتری شمال ایذه در روستایی به همین نام قرار گرفته است. در بیرون از روستا تخته سنگی قرار گرفته است که در قسمت مرکزی آن دو نگارکند حجاری شده است. در پیشانی این تخته سنگ، صحنهای نقاشی شده است که پادشاه و یا خدای عیلامی بر روی صندلیای نشسته است و تعدادی ایلام به حضور او بارعام یافتهاند. گفته میشود قدمت این نقش به دوره حکومت پادشاه شیمشکی میرسد.
در قسمتی از این تخته سنگ نیز صحنهای حجاری شده است که در آن مردی سوار بر اسب قرار گرفته است و مردی پیاده پشت سر او ایستاده است. و در مقابل شخص اسب سوار شخصی دیگر با تصویری بزرگتر از سایرین حک شده است و چند فرد پشت سر او هستند. طبق پژوهشهای صورت گرفته شخص مرکزی کام ناس کیرس دوم که به همراه سه بزرگزاده و یک کاهن به خدمت شخص سوار بر اسب که همان مهرداد اول اشکانی است، حضور یافته است. این نگارکند از جمله کهنترین آثار نگارکند از گذشته تا کنون است.
آثار باستانی کول فرح
این سنگ نگارهها به دلیل قدمت تاریخی که دارند به آثار ملی ایران اضافه شدهاند. آثار باستانی کول فرح در روستایی به همین نام در تنگهای با فاصله هفت کیلومتری شمال شرقی شهرستان ایذه واقع شدهاند. که شامل شش نقش برجسته متعلق به دوران ایلامیان است و طبق مطالعات باستان شناسی اینجا، محلی برای پرستش نارسینا، یکی از خدایان ایلامی بوده است. در تصویری که بر این سنگ حک شده است، حدودا 400 نفر در حال نیایش کشیده شدند و طبق نظر پژوهشگران نخستین نگاه بشر به مذهب و آیین در این زمان شکل گرفته است. در سفر به ایذه حتما از این آثارهای باستانی خونگ اژدر و کول فرح بازدید کنید.
قناتهای راسوند
این قناتها یکی از جاذبههای طبیعی و باستانی مربوط به دورههای تاریخی پس از اسلام است که در شهرستان ایذه و جنوب روستای راسوند واقع شده است. که در سال 1387 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بقایای قلعه کژدم
این اثر تاریخی نیز از جمله آثار ملی ثبت شده است که قدمت آن به تمدن ایلام قدیم برمیگردد. این بقایا در روستای قلعه کژدم و در نزدیکی روستای خونگ اژدر واقع شده است.
غار اشکفت سلمان
این غار به عنوان مهمترین و آخرین نیایشگاه هخامنشیان شناخته میشود. غار اشکفت در قسمت جنوب ایذه قرار گرفته است. و شامل 4 نقش برجسته از دوره ایلامیان و بقایای به جا مانده ازیک ساختمان اتابکان است. از بین این 4 نقش برجسته دوتای آن درون غار و دوتای آن بیرون از غار وجود دارد. علاوه بر اینها بزرگترین نوشته خط میخی مربوط به دور عیلامیها در این غار وجود دارد. چیزی که بسیار تعجب بر انگیز است این است که نقش مصور یک زن دوشادوش یک مرد برای اولین بار در این غار کشیده شده است. به غیر از حکاکیهای بینظیر، وجود غار و چشمه معدنی اینجا را به یکی از تفرجگاههای بسیار دیدنی تبدیل کرده است.
آتشکده ایذه
این آتشکده در زمان ساسانیان ساخته شد و تا زمان عباسیان نیز همچنان روشن بود. این آتشکده بسیار دیدنی است و همچنان گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب میکند.
بردگوریهای شهرستان ایذه
بردگوری به گورهای باستانی دوران مادها تا پایان ساسانیان گفته میشود. و این آداب توسط زرتشتیان انجام میشد و مردگان را در محفظهای سنگی قرار میدادند. بختیاری ها نیز در گذشته مرگان را درون سنگها قرار میدادند. و از آنجایی که ایذه مرکز بختیاری نشینها بوده تعداد بردگوریها در این منطقه بسیار زیاد است.
محوطه باستانی شمس
آثار کشف شده در این محوطه متعلق به دوره ۱۳۸ تا ۱۷۱ تخمین زده شدهاند. سنگهایی از جنس مرمر، گورستان باستانی و مجسمه سردار پارتی از جمله آثار کشف شده در این محوطه است. کشف مجسمهی عظیم سردار پارتی، پرده از رازهای زیادی از دروان اشکانی برداشته است. این محوطه ارزش بسیاری از لحاظ تاریخی دارد. و بازدید از آن میتواند به ما کمک کند بیشتر با تاریخ کشورمان آشنا شویم.
پل تاریخی شالو
این پل با قدمتی چند هزار ساله یکی دیگر از جاذبههای دیدنی در ایذه است که در مسیر جاده تاریخی دز پارت قرار گرفته است. این پل که روی سد کارون سه بنا شده است پس از بالا آمدن آب به زیر آب رفت و خاطرات بسیاری از کوچ مردم بختیاری این منطقه را با خود به زیر آب برد.
بقعه امامزاده سلطان ابراهیم
این امامزاده که یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع) می باشد که در روستای کارتا و در فاصله 42 کیلومتری شهرستان ایذه قرار گرفته است. این امامزاده در بین مردم محلی از اعتبار و احترام بسیاری برخوردار است. علاوه بر بعد معنوی این جاذبه، قرار گیری این امامزاده در دامنه کوه و نزدیکی آن با چشمهای جاری آن را به یکی از مناطق دیدنی و منحصر به فرد تبدیل کرده است.
دشت سوسن، دشتی دیدنی در شهرستان ایذه
دشت سوسن با آن گلهای شقایق قرمزش یکی از بکرترین مناطق برای تفریح و گذران وقت است. این بهشت سرسبز در شهرستان ایذه واقع شده است. که در فصل بهار گلهای شقایق، روحی دوباره به این دشت میدهند. و گردشگران بسیاری را از سراسر کشور فرامیخوانند. عبور کارون از این دشت زیبایی آن را دو چندان کرده است و امکان تفریحات آبی در این منطقه را نیز فراهم کرده است.
تالاب میانگران، تالابی بی مانند در شهرستان ایذه
نکته قابل توجه این است که هیچ رودخانه و یا چشمهای این تالاب را تغذیه نمیکند و منبع تغذیه ان باران است. و همین نکته متاسفانه سبب شده است به دلیل بارندگی کم این تالاب به پر آبی سالهای گذشته نباشد و کم آب شده باشد. این تالاب در کوهپایه زاگرس و در فاصله یک و نیم کیلومتری ایذه واقع شده است.
آبشار توف اسپید
این آبشار در منطقه حفاظت شده شالو و منگشت واقع شده است. واز ارتفاعات این منطقه سرچشمه میگیرد. این آبشار از میان صخرههای عظیم عبور میکند و به پایین میریزد. و زیبایی و چشم انداز وصف ناپذیری را به وجود میآورد. این آبشار در فاصله 34 کیلومتری جنوب شرقی ایذه قرار گرفته است.
آبشار شیوند شهرستان ایذه
این آبشار پر آب در روستایی به همین نام در دامنه کوههای منگشت در قسمت شرقی ایذه قرار گرفته است. چشم انداز و پوشش گیاهی اطراف این آبشار، اینجا را به یکی از بکرترین جاذبههای ایذه تبدیل کرده است. در سفر به ایذه حتما از این آبشار با شکوه دیدن کنید.
منطقه باجول
این منطقه سرسبز علاوه بر دیدنیهای طبیعی که دارد، دارای یک نقش برجسته بسیار پر اهمیت از لحاظ تاریخی است. این نقش برجسته از دوران حکومت یکی از شاهان محلی الیمایی در دوره اشکانیان باقی مانده است. منطقه باجول در جنوب ایذه واقع شده است. بازدید از این جاذبه به دلیل چشم انداز طبیعی آن و همینطور قدمت آثار تاریخی آن بسیار لذت بخش خواهد بود.
جنگل ایذه
جنگلهای بلوط زاگرس به دلیل زیبایی منحصر به فردی که دارند زبانزد خاص و عام است. جنگلهای ایذه نیز پوشیده از درختان زیبای بلوط است. اما متاسفانه طی چند سال اخیر این جنگلهای زیبا از هجوم آتش در امان نبودهاند و تعداد بسیاری از آنها با همین اتفاق نابود شدهاند.
در این متن با شهر دیدنی ایذه به طور کلی آشنا شدید. جاذبههای تاریخی و طبیعی این منطقه به قدری زیبا و منحصر به فرد هستند که برای دیدن آنها حداقل 10 روز باید در این شهر بمانید. برای بازدید از این شهر میتوانید از بستههایی سفری تربه که برای شما در نظر گرفته است استفاده کنید. و برمبنای سلیقه خود بسته مورد نظر خود را انتخاب کنید و به این شهرستان سفر بروید.
آخرین بلاگ ها
تورهای مرتبط