کرمان مرکز بزرگترین استان ایران میباشد و در جنوب شرقی ایران قرار دارد. این شهر جزء یکی از 5 شهر تاریخی در ایران است، از اینرو دارای جاذبهها و آثار تاریخی فراوانی است. که باید در اولین فرصت حتما به این شهر دیدنی سفر کنید. از آثار دیدنی کرمان، بیش از 660 تا از آنها در آثار ملی به ثبت رسیدهاند!!! و تعداد 7 اثر به ثبت جهانی یونسکو رسیدهاند. این موضوع نشان از اهمیت این استان در طول تاریخ داشته است.
این شهر به این جهت که در موقعیتی مرتفع قرار گرفته است دارای آب و هوای معتدل تری نسبت به سایر شهرهایی با اقلیم نیمه کویری میباشد. اما این شهر زمستانهای بسیار سردی دارد و شما میتوانید در سایر فصول به این شهر دیدنی سفر کنید و لذت ببرید.
تاریخچه شهر کرمان
قدمت این شهر تاریخی به هزاره چهارم قبل از میلاد میرسد. که در دورههای قبل از اسلام با نامهایی همچون بوتیا و کارامانیا شناخته میشد. در کتیبههای داریوش نام کرمان هک شده است. که به معنای ناحیهای است که از آن چوبهای مخصوصی برای ساخت کاخهای هخامنشی حمل میکنند. همینطور در نوشتههای تاریخی مربوط به یونانیان نیز کرمان هک شده است و به معنای تیرهای از پارسیان است. علاوه بر اینها، شاهنامه بر قدمت این شهر صحه گذاشته است و آن را با نام کجاران(بم) در بخش پادشاهی اشکانیان یاد کرده است.
این شهر که در زمان حکومت هخامنشیان در اوج بود و بخشی از شهر ساتراپی فارس محسوب میشد همچون سایر شهرهای زیبا و تاریخی کشورمان که همیشه اجنبیها حسرت داشتنشان را میخوردند. با پایان یافتن سلسله افتخار آفرین هخامنشی، و طی حمله اسکندر مقدونی، از دید دشمن دور نماند. و در مدت زمانی که اسکندر آنجا بود، این شهر و مردمش خسارات جبران ناپذیری را متحمل شدند. از اینرو تعداد زیادی از بناهای تاریخی آن از بین رفت. اما با این وجود بازهم از جمله پیشرو در مبحث گردشگری است و حرفهای ناگفتهی بسیاری دارد.
جاهای دیدنی کرمان
همانطور که از ابتدا تاکید کردیم این شهر به واسطه قدمت و موقعیت جغرافیایی که دارد دارای جاذبههای تاریخ و طبیعی بسیاری است. که در اینجا به توضیح چند مورد از آنها می پردازیم.
حمام وکیل کرمان
این حمام، با آن معماری معروف قاجاری، به دست محمد اسماعیل خان نوری، حاکم وقت کرمان در سال 1270 هجری قمری ساخته شد. حمام وکیل در بازار کرمان واقع شده و جزئی از مجموعه وکیل به شمار میآید. این حمام نیز از ساختار سایر حمامهای تاریخی مربوط به دوره زندیه و قاجار تبعیت کرده و دارای بخشهایی همچون ورودی، سربینه، گرمخانه و خزینه، میباشد. تزیینات فوقالعادهای همچون کاشیکاریها و حجاریهای بینظیر سبب تمایز حمام وکیل با سایر حمامها شده است.
امروزه کاربری این حمام تغییر کرده است و تبدیل به چایخانهای سنتی شده است که میزبان مردم در بازدید از این حمام است. شما نیز میتوانید به این چایخانه سری بزنید و از فضای دنج داخل حمام کمال لذت را ببرید.
باغ شازده ماهان
دیدن باغهای مختلف در طول سفر یکی از تفریحات لذت بخش و خاطره ساز است. بازدید از باغ شازده ماهان در یک شهر کویری این لذت را دو چندان میکند. این باغ از جمله 9 باغ دیدنی در ایران است، که در میراث جهانی به ثبت رسیده است.
باغ شازده ماهان توسط سرداری ایروانی به نام محمد حسن خان که در زمان قاجار حاکم کرمان بود ساخته شد. از آنجا که قاجاریان تمایل زیادی به ساختههای اعیونی و خاص داشتند با سختگیری بیشتری به ساخت میپرداختند. پس از او عبدالحمید میرزا ناصر الدوله که نوهی دختری ناصرالدین شاه بود، روی کار آمد و بناهای مختلفی را به این باغ افزود. و نام خود را که به شاهزاده ماهان معروف بود، روی باغ گذاشت.
آتشکده زرتشتیان کرمان
این آتشکده که امروزه نیز پا برجاست و به موزه مردم شناسی زرتشتیان تبدیل شده است، تنها موزه مردم شناسی جامعه زرتشتیان در کل دنیاست. علاوه بر این، آتشی که در این موزه میسوزد بسیار مقدس است. و به گفته موبدان این همان آتشی است که از معبد ورهرام هندوستان به ایران منتقل شده است. این موزه در باغی با صفا در سال 1303 توسط حکومت پهلوی ساخته شد. بازدید از این موزه برای عموم آزاد میباشد. و در بازدید از اینجا شما میتوانید با فرهنگ زرتشتیان تا حدودی آشنا شوید.
حمام گنجعلی خان
این بنا توسط صفویان و گنجعلی خان حاکم وقت کرمان، ساخته شده است. و با معماری بینظیری که دارد دل گردشگران بسیاری را برده است. این بنا به دلیل این معماری و تزیینات منحصر به فردش که شامل گچبری، مقرنس، کاشیکاری و خطاطیهای ظریف بسیاری است، به یکی از آثار ملی ایران تبدیل شده است. و در سال 1347 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. و به موزهی مردم شناسی کرمان تبدیل شد. همینطور در این حمام مجسمههایی مومی که نشان دهنده افراد از طبقات مختلف جامعه هستند، ساخته شده است. این بنا جزئی از مجموعه گنجعلی خان است که علاوه بر این حمام تاریخی شامل بناهای دیگری همچون مدرسه، مسجد، بازار، چهارسوق، آبانبار و ضرابخانه میباشد.
آرامگاه مشتاقیه
این آرامگاه مقدس که با نام سه گنبدان نیز معروف است، به مشتاق علیشاه که از صوفیان صاحب نام قرن سیزدهم هجری قمری بود، تعلق دارد. البته در اواخر دوره زندیه این بنا برای تدفین میرزا حسین خان راینی که حاکم کرمان بود ساخته شد. و در دوران قاجار به دلیل به خاک سپردن مشتاق علی شاه که مبتکر سیم چهارم گیتار بود که امروزه نیز به آن سیم مشتاق میگویند، شهرت یافت. او همچنین قرآن را با نوای سه تار قرائت میکرد. این آرامگاه به مشتاقیه شهرت یافت و در این دوره مرمت و بازسازیهایی روی آن صورت گرفت.
تخت درگاه قلی بیگ
این جای دیدنی مقبره رئیس ایل افشار و یکی از حاکمان کرمان با نام قلی بیگ در دوران صفویه است. این مکان به واسطه جنگاوریها و محبوبیتی که قلی بیگ بین مردم داشت، شهرت یافت. چرا که قلی بیگ دومین حاکمی بود که 150 سال بعد از گنجعلی خان، روی زبان مردم کرمان افتاد. در بازدید از کرمان حتما از این بنای تاریخی و دیدنی بازدید کنید.
گنبد جبلیه
این گنبد که با نامهایی همچون گنبد گبری، گنبد گنج و گنبد زیگ شناخته میشود در قسمت شرقی کرمان قرار گرفته است. این گنبد عجیب با آن ساختار غول پیکر و متفاوتش همچون رازی سربه مهر از تاریخ در فضایی سرسبز قرار گرفته است. و جهانیان را به تلاش برای کشف این رازها فرا میخواند. علاوه بر این، معماری گنبد جبلیه بسیار چشم نواز است. این گنبد که به صورت هشت ضلعی است، تماما از سنگ ساخته شده است. و در هر هشت طرف آن دری با عرض دومتر قرار داده شده است. مورخان معتقدند دلیل استحکام این بنا، استفاده از تخم مرغ و خاکستر و شیر شتر به جای آب در ملات مورد استفاده آن است. امروزه در این بنا سنگها و کتیبههای تاریخی را نگهداری میکنند و آن را با نام موزه سنگ نیز میشناسند.
باغ فتح آباد کرمان
این باغ که مربوط به دوران قاجار است با به واسطه ساخت آن توسط فضلعلی خان بیگلربیگی که از حاکمان وقت کرمان بود، با نام بیگلربیگی نیز شناخته میشود. در روزگاران گذشته این باغ از اهمیت و رونق زیادی برخوردار بود. به گونهای که باغ شازده ماهان را از روی این باغ الگوبرداری کردند و ساختند. این باغ عظیم و زیبا وسعتی حدودا 13 هکتاری دارد. که شامل ساختمان اصلی باغ، اتاق نقاشی، موزه حکام، عمارت چهار فصل و عمارتهای جنوبی عمارت اصلی، زمینهای کشت داروهای گیاهی و محوطه بیرونی است.
مسجد جامع کرمان معروف به مسجد مظفری
این مسجد به دلیل قدمت تاریخی که دارد، اهمیت زیادی بین گردشگران تاریخ دارد. این بنا در اواسط قرن هشتم قمری و دوره حکومت امیر مبارزالدین محمد مظفر، که اولین پادشاه سلسه آل مظفر بود، ساخته شد. و دورههای بعدی مورد تعمیر و بازسازی قرار میگرفت. این اثر ملی با وجود تزیینات بسیاری همچون کاشی کاریها و مقرنسکاریهای بینظیر نمادی از شکوه تاریخی ایران است. که امروزه مورد توجه همگان قرار گرفته است.
یخدان مویدی کرمان
این یخدان در مدت زمان بسیاری یخ مورد نیاز اهالی کرمان را تامین میکرد. این بنای تاریخی که بسیار هوشمندانه است شاهدی بر مبتکر بودن ایرانیان از دیرباز میباشد. پروسه یخ سازی و انبار آن برای سایر فصول، به قدری عجیب و منحصر به فرد است که در کمتر جایی از دنیا چنین بناهایی را میتوان مشاهده کرد.
بازار سردار کرمان
این بازار تاریخی در بازار بزرگ کرمان واقع شده است. و شامل چند بازارچه متقاطع و سه راسته اصلی است. کاشیکاریها و معماری این بنا به گونهای است که شما کاشیهایی را در اینجا مشاهده میکنید که در بناهای تاریخی دیگر ابدا ندیدهاید. و همین موضوع باعث شهرت این بازار در سراسر جهان شده است. و گردشگران خارجی بسیاری صرفا برای بازدید از این کاشیها به کرمان سفر میکنند تا این تفاوت و تنوع را دربازار سردار ببینند.
مجموعه ابراهیم خان کرمان
این بنا در زمان فتحعلی شاه قاجار توسط ابراهیم خان ظهیر الدوله، که حاکم کرمان بود ساخته شد. او میخواست مجموعهای همچون مجموعه گنجعلی خان در کرمان بسازد، لذا به ساخت این مجموعه پرداخت. مجموعه ابراهیم خان کرمان دارای بخشهایی همچون مدرسه، حمام، آبانبار و بازار میباشد. این بنا به قدری با شکوه و دقیق ساخته شده است که پس از گذشت دو قرن همچنان قسمتهای مختلفی از آن مانند حمام و بازار مجموعه فعال هستند و مورد استفاده قرار میگیرند.
در اینجا تعدادی از بناها و جاذبههای دیدنی کرمان را معرفی کردیم. حتما سفر به کرمان را در برنامههای آینده خود قرار دهید. چراکه همانطور که در بالا توضیح دادیم این شهر کلکسیونی از بناهای تاریخی دارد که در کمتر جایی از جهان میتوانید ببینید. همینطور برای سفر به این شهر دیدنی میتوانید از بستههای سفری تربه استفاده کنید.