شهر سنندج، که با نام شهر هزارتپه نیز شناخته میشود از دیرباز میزبان قوم کرد بوده است. و به عنوان دومین شهر بزرگ کردنشین در ایران به شمار میآید. این شهر مرکز استان کردستان است. نامگذاری سنندج به این گونه بوده است که به دلیل قرارگیری در دامنه کوه در زبان کردی به سنه شناخته میشد. و از آنجایی که دارای قلعهای نظامی بود که اهمیت بسیاری داشت، به آن سنه دژ به معنای قلعهای در پای کوه میگفتند. و کم کم این نام به شکل کنونی یعنی سنندج تغییر یافت.
این شهر به واسطه سرسبزی بینظیری که دارد و همینطور آب و هوای معتدل و مطبوعش، یکی از بهترین مقاصد برای سفر و استفاده از طبیعت بکر آن است. علاوه بر طبیعت بینظیری که دارد، این شهر فرهنگی غنی نیز دارد. موسیقی یکی از محبوبترین فرهنگ بین مردم سنندج است. به گونهای که تار و پود زندگی خود را با آن عجین کردهاند. و موسیقی به جزئی جدایی ناپذیر در زندگی آنان تبدیل شده است. و همه انواع موسیقیهای آنان از مراسمات تولد و جشن عروسی گرفته تا مراسمات عزاداری بسیار شنیدنی و گوشنواز هستند. به همین دلیل این شهر در سال 1398 توسط یونسکو با عنوان شهر خلاق موسیقی، شناخته شد.
تاریخچه شهر دیدنی سنندج
این شهر در طول تاریخ نقش موثری داشته است. و قدمت آن به هزاره چهارم پیش از میلاد میرسد. به همین دلیل در دورانهای مختلف بناهای تاریخی فراوانی به آن اضافه شد. به خصوص در دوران صفویان و قاجاریان توجه به این شهر افزایش یافت و عمارتهای تاریخی، بازارها، حمامها و مساجدی با معماری فوقالعاده در اینجا ساخته شد. که جذابیت این شهر را دو چندان کردند. در کنار زیباییهای طبیعی که داشت بناها و جاذبههای تاریخی که حرفهای زیادی برای گفتن دارند را به آن اضافه کردند.
جاهای دیدنی شهر سنندج
همانطور که در بالا گفتیم این شهر جاذبههای بسیاری برای دیدن دارد. که واقعا ارزش سفر کردن را دارد و در پایان سفر به هیچ وجه ناراضی نخواهید بود. در اینجا به توضیح برخی از این جذابیتهای بینظیر خواهیم پرداخت تا با اطلاعات بیشتری به این شهر سفر کنید.
عمارت خسروآباد
از آنجایی که از دیرباز در فرهنگ ایرانی زندگی اعیانی بسیار پر طرفدار بوده است و این موضوع در دوران قاجار به اوج خود رسید، بناهای تاریخی با ارزشی همچون عمارتهای با شکوه در جای جای ایران ساخته شد. این بنای تاریخی با عظمت نیز در دوران قاجار در زمان امانالله خان اردلان که در آن زمان والی کردستان بود ساخته شده است. این عمارت در گذشته گاهی به عنوان مقر حکومتی و سیاسی مورد استفاده قرار میگرفت. اما در اصل محلی برای انجام مراسمات تشریفاتی و استقبال از پادشاهان بوده است. و حتی جشن عروسی دختر فتحعلی شاه با پسر امان الله خان در این عمارت با شکوه برگزار شد.
ماهیت ساخت عمارت به گونهای است که یک بنای عظیم در وسط باغی سرسبز ساخته میشود. این عمارت نیز از این قاعده مستثنا نیست و به همین شکل ساخته شده است. عمارت خسرو آباد به دلیل نوع معماری و زیبایی که دارد به فهرست آثار ملی ایران اضافه شده است.
عمارت سالار سعید
عمارتی که اعیان نشینان تاریخ را میزبان بوده است. و امروزه به موزهای دیدنی برای درد دل تاریخی خود با گردشگران تبدیل شده است. این موزه که شامل دو قسمت باستان شناسی و مردمشناسی است، کمک بسیاری برای آشنایی با فرهنگ مردم این منطقه به شما میکند. این عمارت نیز در اواخر حکومت ناصر الدین شاه قاجار ساخته شده است. معماری آن نیز قاجاری است. پنجرههای ارسی بزرگ هال از زیباترین قسمتهای این بنا هستند که به عنوان یک شاهکار هنری واقعا ارزش دیدن و عکس گرفتن را دارد.
عمارت آصف وزیری، یکی دیگر از عمارتهای دیدنی شهر سنندج
این عمارت به واسطه معماری و تزیینات منحصر به فردی که دارد، یکی از بناهای اعیانی آن زمان به حساب میآید. عمارت آصف وزیری در ادوار مختلف ساخته شده است. ساخت آن در دوران صفویه آغاز شد و در دوران قاجار و پهلوی کامل شد. پس معماری هر سه دوره، در این بنا مشهود است. و همین موضوع دلیل خاص بودن این بناست که به فهرست آثار ملی نیز اضافه شده است. این عمارت با نام خانه کرد نیز شناخته میشود که حمام خصوصی آن نیز شهرتی بسیار دارد و از جمله زیباترین حمامها به دلیل تزیینات داخلی آن است. و برای جلوگیری از نابودی این تزیینات در رطوبت حمام از ساروجبری به دلیل مقاومت آهک در برابر رطوبت استفاده کردهاند.
مسجد جامع سنندج
این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار و به دستور امان الله خان اردلان والی وقت کردستان ساخته شد. این بنا پس از گذشت یک قرن همچنان شکوه و عظمت خود را حفظ کردهاست. البته قسمتهایی از این بنا تخریب شده بود که با تلاشهای استادانی همچون حسن میناچی ترمیم شدهاند. در ایوان شرقی این مسجد کتیبهای از جنس سنگ مرمر قرار دارد که روی آن قصاید میرزا فتحالله خرم کردستانی همراه با سال آن نوشته شده است. علاوه بر این در سایر قسمتهای مسجد نیز اشعار و قصیدههایی از دیگر شعرا که در مدح حاکم وقت سروده بودند دیده میشود. و به طور کلی بیش از 150 قصیده در کتیبههای مسجد حک شده است که بسیار دیدنی هستند.
کلیسای سنندج
این کلیسا در اوایل دوره قاجار ساخته شد. در فضای این کلیسا قبرستان مسیحیان وجود دارد. این کلیسا به فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است و بسیار دیدنی است. معماری این کلیسا به دلیل وجود اتاقهای نیمدایره متداخل، دهلیز ورودی و شبستان و سقف منحنی، حرف بسیاری برای گفتن دارد. این کلیسا شامل 12 طاق و 6 ستون، محراب و دو قبر که مربوط به کشیشان است میباشد.
حمام خان سنندج
این حمام تاریخی در یکی از قدیمیترین محلههای سنندج قرار گرفته است. که دارای کتیبههایی است که روی آنها تاریخ دقیق تاسیسش نوشته شده است. این حمام نیز در زمان قاجار و توسط امان الله خان اردلان، حاکم وقت سنندج ساخته شده است. این حمام تاریخی دارای قستهای مختلفی همچون حمام گرم، حمام سرد، خلوتی، خزینه، آب انبار و هشتی است. که با کاشی کاریهایی هفت رنگ منحصر به فرد و بینظیر با اوج سلیقه تزیین شدهاند. اگر به معماری تاریخی علاقمند هستید حتما از این حمام زیبا دیدن کنید.
مجموعه تفریحی پارک آبیدر
این پارک در میان کوههایی با همین نام قرار گرفته است. و چشم انداز بینظیری از سنندج را ارائه میدهد. این پارک از آنجایی که از گذشته محل تفریح عموم بوده است به عنوان نماد شهر سنندج شناخته میشود و اکثرا با آن آشنایی دارند. آبیدره به معنای جایی است که آب بسیاری از آن فوران میکند و علت نامگذاری این کوه نیز همین موضوع است. که دارای چشمههای زیرزمینی بسیاری است. رفته رفته امکانات تفریحی و رفاهی بسیاری به این پارک اضافه شد و آن را به مجموعهای بینظیر برای گذران وقت تبدیل کرد.
در بازدید از سنندج حتما یک روز را به گشتن در این پارک جنگلی و بر فراز کوههای آبیدر بپردازید. جالب است که بدانید بزرگترین سینمای روباز جهان در این پارک واقع شده است. این مجموعه شامل پارکها، باغها، چشمهها، بناها و مجسمههای دیدنی، انواع امکانات تفریحی مهیج همچون پل معلق و زیپ لاین و… میباشد.
دریاچه سد قشلاق
رودخانه دیدنی قشلاق یکی از زیباییهای طبیعی شهر سنندج است. که با ساخته شدن سدی عظیم روی آن، آبی که پشت سد جمع شده است دریاچهای بی نهایت زیبا را به وجود آورده است. ماهیگیری و قایق سواری در این دریاچه از جمله تفریحات لذت بخشی است که هر گردشگری را سر ذوق میآورد.
پل قشلاق
علاوه بر دریاچه سد درل کنار رودخانه قشلاق، پلی تاریخی و زیبا قرار دارد. این پل به دستور شاه صفی صفوی و با تلاشهای سلیمان خان اردلان روی این رودخانه ساخته شد. این پل نیز همانند سایر پلهای تاریخی دارای چندین دهانه و پایه است که سبب مقاومت آن میشده است. متاسفانه امروزه عبور از روی پل امکان پذیر نیست اما میتوانید از طبیعت و مراتع سرسبز و بینظیر اطراف پل لذت ببرید.
کوه آوالان
این کوه در 20 کیلومتری جنوب سنندج واقع شده است. و در دامنه آن چندین روستای دیدنی واقع شده است. صعود به این کوه به نسبت سایر کوههای استان کردستان، سادهتر است و در مسیر تعداد زیادی جان پناه ساخته شده است. صعود به این کوه و بازگشت از آن حدودا 10 ساعت زمان نیاز دارد. که اگر به خودتان وعده کوهپیمایی در سفر به سنندج را دادهاید، حتما یک روز از سفرتان را به این کوه دیدنی و سر سبز اختصاص دهید.
بازار سنندج
این بازار با اینکه دارای قدمت تاریخی غنیای میباشد، امروزه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بازار سنندج با آن معماری کهن و اصیلش، یادگاری از دوران صفویه و حکومت سلیمان خان اردلان است. این بازار معماری آن برگرفته از میدان نقش جهان اصفهان است و دارای دوازده دهنه است. که تنها سه دهنه از آن فعال است. در این بازار انواع صنایع دستی و لباسهای سنتی را میتوانید پیدا کنید.
در این بلاگ با شهر زیبای سنندج و تعدادی از جاذبههای آن آشنا شدیم. برای سفر به این شهر زیبا میتوانید از بسته های سفری که تربه برایتان تدارک دیده است استفاده کنید.