بندرچابهار در جنوبیترین قسمت استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این بندر در نزدیکی دریای عمان و اقیانوس هند قرار گرفته است. و اولین بندرگاه اقیانوسی در ایران به شمار میآید. از این جهت جزء بنادر مهم بازرگانی در ایران محسوب میشود. علاوه بر اهمیت اقتصادی و بازرگانی دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوانی است که در سالهای اخیر توجه گردشگران بسیاری را به خود جلب کرده است. علاوه بر اینها، آب و هوای معتدل و خنکی که این بندر به نسبت سایر بنادر در جنوب کشور در هر چهار فصل دارد، آن را بیش از پیش محبوب میکند. به گونهای که چابهار به عنوان خنکترین بندر جنوبی ایران شناخته میشود.
تاریخچه بندرچابهار
براساس اسناد تاریخی، استان سیستان و بلوچستان تا قبل از سال 1270هجری قمری، تحت سلطه اعراب بود. اما زمانی که ابراهیم خان بهزادی بمی از سوی دولت قاجار به حکومت بمپور منصوب شد، توانست سیستان و بلوچستان را جزئی از خاک ایران کند. و مرز ایران را تا نزدیکی بندرچابهار و گواتر گسترش داد. اما تا سال 1281 هجری قمری، چابهار همچنان تحت سلطه اعراب بود. در نهایت با دخالت حکومت مرکزی ایران و تلاشهای ابراهیم خان، در سال 1289 هجری قمری، چابهار که همچون تکهای از بهشت دور افتاده بود، به وصال رسید و از آن زمان ایرانمان زیباتر شد.
جاهای دیدنی چابهار
همانطور که گفتیم، این بندر دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی متعددی است که هرکدامشان ارزش دیدن را دارند. در اینجا به توضیح چند مورد از این جاذبهها میپردازیم.
ساحل صخرهای بندرچابهار
شخصا همیشه ساحلهای صخرهای را به ساحلهای ماسهای ترجیح میدهم. چرا که این ساحلها چشم اندازی متفاوت از شکوه دریا را در اختیارمان قرار میدهند. و ابهت موجها را بیشتر احساس میکنیم. این ساحل نیز از همان ساحلهای رویایی در ذهن من است که شما نیز بدون شک در بازدید از این ساحل، عظمت و شکوه دریا با آن موجهایش را بیشتر حس میکنید. تصور اینکه در کنار ساحلی با صخرههایی عظیم به تماشای دریایی نشستهایم که با قدرت هر چه بیشتر مشغول نشان دادن شکوه خود با موج فشانیهایش هست، تصوری بس زیبا و رویایی است.
این ساحل دقیقا همان مکانی است که شما میتوانید تمام این حسهای رویایی را به دست بیاورید. و تجربهای متفاوت از بازدید دریا همراه خود ببرید. ناگفته نماند که ارتفاع موجهایی که به این صخرهها میخورند حدودا به 15 متر میرسند. در سفر به چابهار از این ساحل و صحنههای خارق العادهای که موجها به نمایش میگذارند حتما بازدید کنید.
گورستان جن تیس
اگر دلتان میخواهد سفری متفاوت داشته باشید در سفر به بندرچابهار از این گورستان مخوف که قدمتی 2500 ساله دارد، هم دیدن کنید. محلیها معتقدند اجنه در این گورستان به خاک سپرده شدهاند. و کسی نباید شب هنگام از این گورستان عبور کند، چرا که اجنه در حال مویه کردن برای عزیزان خود هستند و با عبور شخص آرامش آنها بهم میریزد و مورد نفرین آنها قرار میگیرند و پس از چند روز با عذابی وصف نشدنی جان خود را از دست میدهند. سنگ قبرهای عظیم الجثهای که در این گورستان وجود دارد، میتواند گواهی بر گفتههای محلیها باشد. به طور کلی ساختار این گورستان از محیط خاص آن گرفته تا ابعاد قبرها و روش حفاری آنها، همگی دارای رازهایی است که نیاز به کشف شدن دارد. کسانی که به کشف موضوعات ماورالطبیعه علاقه دارند حتما از این قبرستان دیدن کنند.
تالاب لیپار چابهار
تالاب لیپار در تنگهای صخرهای و زیبا در روستایی به همین نام قرار گرفته است که در جاده ساحلی چابهار به گواتر واقع شده. این تالاب به واسطه رنگ آن که صورتی مایل به قرمز است و به دلیل ترکیب شوری بالای آب با یک جلبک به نام دونالیلا سالینا به وجود آمده است، به تالاب صورتی نیز مشهور است. البته در برخی فصول رنگ تالاب عوض میشود و کاملا قرمز میشود. و یا در ماههایی همچون بهمن، اسفند، فروردین و شهریور رنگ آن به یک صورتی ملایم و زیبا تغییر میکند. علاوه بر زیبایی چشم نوازی که این تالاب دارد، زیستگاه مناسبی برای گونههای گیاهی و جانوری بسیاری است.
گونههای گیاهی همچون بلوط، گز، کهور و گزنه زیبایی این تالاب را دو چندان کرده است. و همینطور وجود فلامینگوهای سفید و صورتی، پرنده سیاه رنگ، مرغ ماهی خوار، عقاب دشتی و… این تالاب را به فضایی منحصر به فرد برای علاقمندان به پرنده نگری تبدیل کرده است. فضای این تالاب آنقدر بکر و با آرامش است که تنها قدم زدن در کنار آن و مشاهده زیبایی آن میتواند یک تفریح فوق العاده برای شما باشد.
در نزدیکی تالاب یک بازارچه کوچک محلی وجود دارد. که در آن صنایع دستی، صدف و نمک دریایی به فروش میرسد. در روزهای شلوغ سال که گردشگران بسیاری برای بازدید از این تالاب میآیند، بومیان منطقه همراه با شتر خود به کنار تالاب لیپار میآیسند و با گرفتن هزینه از گردشگران به آنها اجازه شترسواری میدهند.
جنگل حرای چابهار
این جنگلها در قسمتهای مختلفی از کشورمان از جمله کنارههای شمالی و جنوبی جزیره قشم و منطقه حفاظت شده نایبند بوشهر وجود دارند. قسمتی از این جنگل نیز در چابهار دوست داشتنی قرار گرفته است. این جنگلها به دلیل وجود گونهی مقاومی همچون حرا در آن بسیار حیرت انگیز و رویایی هستند. چرا که این گونه در آب شور نیز بسیار مقاوم هستند. و در شرایطی که آب دریا بالا میآید این جنگلها به طور کامل به زیر آب میروند و پس از پایین آمدن آب همچون جزیرهای مرموز سر از آب بیرون میآورند. در سفر به چابهار حتما از این جنگل پر رمز و راز دیدن کنید.
کوههای مریخی بندرچابهار
اگر عاشق طبیعت گردی و کوهنوردی هستید حتما سری به کوههای مریخی چابهار بزنید. علت شهرت این کوهها همانطور که از نامشان پیداست، شکل ساختاریشان است. که تقریبا میتوان گفت در کمتر جایی از سیاره زمین میتوانید از این کوهها بازدید کنید. اما در سیارههای دیگری همچون مریخ شاید بتوانید کوهی با این ساختار پیدا کنید!!! با این وجود دیدن این کوهها از جمله واجبات سفرتان به چابهار شد و در سفر به اینجا، به این کوههای منحصر به فرد هم سری بزنید و در کنار مریخ نوردی که میکنید عکسهای بینظیری از این اثر طبیعی نیز بگیرید.
سواحل مکران
این ساحل که در امتداد دریای عمان قرار دارد، یکی از زیباترین ساحلهای این منطقه به شمار میآید. مجموعهای از سواحل صخرهای و مرجانی و ماسهای، فراهم بودن تفریحات آبی و ساحلی و وجود آثار باستانی و تاریخی این منطقه را نسبت به سایر سواحل خاصتر کرده است.
گل فشان بندر تنگ
این اثر طبیعی در بندر تنگ و در فاصلهی 100 کیلومتری از شهرستان چابهار قرار دارد. مجموعه گل افشانهای تنگ شامل سه تپه هستند که فقط یکی از آنها فعال باقی مانده. روی این تپهها دهانههایی با قطرهای مختلف قرار گرفته است که از انها گل سرد خاکستری رنگ خارج میشود و از دامنه کوه سرازیر میشود. زمانی که گل از این دهانهها خارج میشود صدایی بلند و شبیه به صدای شلیک دارند. دیدن همچون پدیده زیبا و خارق العادهای بی شک تجربهای متفاوت از سفر، به شما میدهد. اما بهترین زمان برای کسب چنین تجربهای اول آبان تا 10 اردیبهشت است. در این تاریخ این تپهها پر جوش و خروشتر هستند و فعالیت بیشتری دارند.
موزه محلی چابهار
موزهها همیشه حرفهای زیادی برای گفتن دارند. دیدن موزههای محلی چابهار نیز خالی از لطف نیست و چیزهای زیادی را به ما میآموزد. این موزه در ساختمان قدیمی فرمانداری که متعلق به دوره قاجر است دایر شده است. این موزه شامل بخشهایی همچون، دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی، دوره معاصر، کتابخانه و بخش مردم شناسی است.
درخت مکرزن بندرچابهار
این درخت که اصالتا هندی است بسیار حیرت انگیز و دیدنی است. همینطور درخت مکرزن را با نامهایی همچون درخت انجیر معابد، درخت لور و درخت انجیر هندی نیز میشناسند. این درخت آنجایی منحصر به فرد میشود که شاخههای آن به سمت پایین رشد میکنند و در زمین ریشه میدوانند، به همین دلیل شکلی ویژه و عجیب به خود میگیرند که توجه طبیعت گردان بسیاری را به خود جلب کردهاند. این درختها در روستاهای مختلفی از چابهار همچون رمین، تیس کوپان، لیپار، ماشی، و کوپانسر قابل بازدید هستند.
اسکله کنارک
این اسکله در غرب چابهار قرار گرفته است و مکانی برای پهلوگیری لنجها و قایقهای صید ماهی است. وجود پرندگان زیبای دریایی در اطراف این اسکله و چشم انداز زیبایی که دارد، اینجا را به یک جاذبه گردشگری چابهار تبدیل کرده است. علاوه بر این میتوانید از لنجها و قایقهای صیدماهی نیز بازدید کنید.
آرامگاه سید غلام رسول
سید غلام رسول در بین محلیان اهمیت ویژهای دارد. و برخی او را صاحب نام و شیعه و برخی لوطی میدانند که زندگی خود را صرف خوشحال کردن مردم کرده است. این آرامگاه قدمتش به سال 456 هجری قمری برمیگردد و محلی برای زیارت مسلمانان هند و مردم آن منطقه میباشد. معماری این آرامگاه برگرفته از معماری هندی است. و با بازدید از آن تا حدودی میتوانید با شاخصههای این نوع معماری آشنا شوید.
دکه بازار بندرچابهار
این بازار با نام هایی مثل بازار فجر و یا بازار سنتی چابهار نیز شناخته میشود. این بازار پر از دکهها و دستفروشانی است که صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان همچون حصیر، حنا، زری دوزی و زیور آلات سنتی و.. را به فروی میرسانند.
خب تا اینجا با این شهر رویایی و دیدنی آشنا شدید. و برای سفر به این شهر دیگر دغدغهای نخواهید داشت. همینطور شما میتوانید از بستههای سفری تربه برای این بندر دیدنی استفاده کنید و با خودروی شخصی خودتان به دل جاده بزنید. و در چابهار با یک خانواده گرم و صمیمی آشنا شوید و به بازدید از جاذبهها بپردازید. اگر مایل به استفاده از این تورها هستید روی لینک زیر کلیک کنید.