شیراز، که به عنوان شهر شعر و ادب نیز شناخته میشود، یکی از شهرهای توریستی در ایران است که سالانه گردشگران زیادی را از سراسر دنیا میزبان است. این شهر خوش آب و هوا زادگاه شاعران و بزرگانی همچون حافظ، سعدی، کوروش کبیر، خواجوی کرمانی، کریم خان زند و… می باشد، که در این شهر چشم به جهان گشودند و توانستند دنیا را متحول کنند. افرادی که تاریخ هیچ گاه نامشان را از یاد نخواهد برد و برای همیشه نامشان در دنیا هک شده است. این شهر رویایی نیمی از تاریخ عظیم ایران را در آغوش گرفته و آن را در معرض نمایش جهانیان قرار داده است. شیراز سراسر جاذبه و شور و صفاست. سفر به شیراز از آن دسته سفرهاست که یاد و خاطرهاش تا ابد در ذهنتان باقی خواهد ماند.
تاریخچه شهر شیراز
طبق مستندات تاریخی و کتیبههای سنگی به جا مانده از دوران ایلامی، این شهر تاریخی 6500 سال قدمت دارد.که در استان فارس و جنوب کشور قرار گرفته است. این شهر از دیرباز مهد تمدن به شمار میرفته است. و به واسطهی آب و هوای مناسبی که داشته کشاورزی و باغداری در آن پر رونق بوده است. همینطور امروزه باغهای زیادی در شیراز وجود دارد که از جاذبههای دیدنی آن به شمار میآیند. در گذشته شیراز را با نامهایی همچون تیرازیس و شیرازیس می شناختند. که پس از گذشت زمان تغییر کرد و به شکل امروزی درآمد.
جاذبههای گردشگری شیراز، مهد بهار نارنج
در هر قدمی که در این شهر برمیدارید با مکانها و جاذبههای زیبایی روبهرو میشوید. جاذبههای تاریخی و طبیعی شیراز بسیار زیاد هستند. به گونه ای که اگر قصد سفر به شیراز را دارید حداقل 10 روز برای آن زمان بگذارید تا بتوانید از اکثر جاهای دیدنی آن بازدید کنید و کمال لذت را ببرید. فصل بهار به خصوص ماه اردیبهشت، زمانی که عطر بهارنج کل شهر را پر کرده است، بهترین زمان برای سفر به این شهر رویایی است.
در اینجا به توضیح چند مورد از این جاذبه ها می پردازیم.
تخت جمشید، جاذبه معروف شیراز
یکی از شناخته شده ترین جاذبههای شیراز نزد جهانیان، تخت جمشید است. و افراد بسیاری صرفا برای دیدن تخت جمشید به شیراز میروند. این مکان تاریخی قدمتی غنی دارد که 500 سال پیش از میلاد مسیح به دستور داریوش بزرگ ساخته شد. که ساخت آن 150 سال به طول انجامید. کتیبهها و آثار باستانی و سنگ نبشتههای فراوانی که در تخت جمشید موجود است، اطلاعات دقیقی از تاریخ ایران زمین را در اختیار ما قرار داده است. چنین معماریای در آن زمان نظیر نداشته است. و داریوش نیز هدفش از ساخت تخت جمشید همین بوده که پایتخت امپراطوریش در دنیا نظیر نداشته باشد و خوشبختانه به هدفش رسید و میراثی تکرا نشدنی و گران بها را برای ما بر جای گذاشت.
پاسارگاد، میزبان مرد بزرگ تاریخ، کوروش کبیر
شهر پاسارگاد که در گذشته با نام شهر سلیمان نیز شناخته میشد به دستور کوروش کبیر ساخته شد. و پس از مرگش، او را در همانجا به خاک سپردند. در زمان گذشته پاسارگاد شامل باغ باشکوهی همراه با دو کاخ مجلل و تالارهایی با ستونهای باشکوه بوده است که یادگاری از دوران هخامنشیان است. این فضای دیدنی بخش بزرگی از تاریخ ایران را یدک میکشد. و یکی از برجستهترین جاذبههای تاریخی شیراز به حساب میآید و طرفداران زیادی دارد.
دشت ارژن
این دشت زیبا در فاصله 60 کیلومتری از شیراز واقع شده است. لالههای واژگون در کنار آبشار پر ابهت چرونیز و دریاچهی ارژن زیبایی وصف ناپذیری را به گردشگرانی که در مقابل شکوه آن به تماشا نشستهاند هدیه میدهد. در کنار دشت ارژن روستایی با همین نام قرار گرفته است. که قدم زدن در کوچه باغهای این روستا و خانههای گلی آن، آرامشی فوق العاده را برایتان به ارمغان میآورد. دشت ارژن مکانی بکر و مناسب برای شیفتگان عکاسی است تا لحظات بهشتی را در قابهایی بینظیر، برای همیشه ثبت کنند. این دشت از دیر باز مورد علاقه پادشاهان هخامنشی برای شکار بوده است و تصاویری از شیر، گوزن و آهوی حک شده بر کتیبههای تخته جمشید گواهی بر این موضوع است.
مسجد زیبای نصیرالملک
زیبایی شیشههای رنگی این مسجد، شهرت آن را دو چندان کرده است به گونهای که اکثر گردشگران برای عکاسی از این شیشههای رنگی، به دیدن مسجد نصیرالملک میروند. این بنا بسیار متفاوت با سایر مساجد معروف در کشور میباشد. جشنی از نور که شیشهها و کاشیهای صورتی این مسجد برپا میکنند واقعا مثال زدنی است. مسجد صورتی نام دیگری است که به علت کاشی کاریهای ظریف و زیبای این مسجد که به رنگ صورتی هستند، به آن داده شده است. نام این مسجد از لقب میراز علی خان،حاکم فارس گرفته شده است. که در سال 1255 دستور ساخت این مسجد را داد. این مسجد در جنوب خیابان لطفعلیخان زند، کوچه نصیرالملک واقع شده است.
حافظیه
بر سر تربت ما بی می و مطرب منشین تا به بویت ز لحد رقص کنان برخیزم
آرامگاه شاعر بزرگ و بی بدیل، لسان الغیب، حافظ شیرازی یکی از بهترین جاذبههای دیدنی شهر شیراز است. همانطور که پیشتر گفتیم، شیراز از دیرباز مهد تمدن، شعر و ادبیات بوده است و بزرگانی همچون خواجه حافظ شیرازی را به تمام جهانیان شناسانده است. سال ۷۹۲ هجری قمری این شاعر بزرگ از دنیا رفت و میراثی بس بزرگ از خود برجای گذاشت. مقبره او در سال 856 میلادی ساخته شد. معماری بینظیر ایرانی این آرامگاه در کنار سرسبزی و صفای باغهای اطراف آن و به خصوص وجود چنین شخصیتی که اینجا آرمیده، حسی توصیف نشدنی از این بازدید در شما ایجاد خواهد شد.
بیستم مهر روز بزرگداشت حافظ شاعر بزرگ ایران زمین میباشد. که در این روز شاعران و مریدان و شیفتگان این شاعر در حافظیه جمع میشوند و این روز را گرامی میدارند. اگر قصد سفر به این شهر را دارید بهترین زمان بهار و پاییز است که اگر شما هم شیفتهی این شاعر بزرگ هستید به شما پیشنهاد میکنم در مهرماه به شیراز سفر کنید تا روز بزرگداشت حافظ را در حافظیه بگذرانید.
سعدیه (آرامگاه سعدی)
ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید هزار سال پس از مرگ او گرش بویی
این شعری بس زیبا و شنیدنی از شاعر خوش سخن سعدی است که در ورودی سعدیه نوشته شده است. و از همان ابتدای ورود روح و ذهن هر بازدیدکنندهای را تسخیر میکند و او را به تفکر در مورد عظمت و زیبایی اشعار این شاعر بزرگ وا میدارد و روح و جان بازدید کننده را به یکباره از آن خود میکند. گلستان و بوستان سعدی از آثار ارزشمند این شاعر است که مایه فخر ما ایرانیها در دنیاست. این شاعر خوش ذوق، به مدت 30 سال به جهانگردی پرداخت و به شهرهای مختلف حبشه، مصر، هندوستان، خاورمیانه و شمال آفریقا سفر کرد. پس از سفر طولانی خود، به شیراز، زادگاه خود برمیگردد.
زمانی که سعدی به شیراز برمیگردد در کنار حوضی پر آب خانه میسازد. و با این آب باغ و بری زیبا را پدید میآورد. شیرازیها این حوض را متعلق به سعدی میدانند و به همین دلیل هیچ گاه از آن ماهی نگرفتند و آن را با نام، آب سعدی میشناسند. سعدی در سال 690 هجری قمری چشم از جهان فرو بست و در خانقاه خود به خاک سپرده شد. آرامگاه این شاعر بزرگ ایرانی، زیارتگاه عارفان و عاشقانی از سراسر دنیاست.
عمارت شاپوری، یادگاری از دوره پهلوی
این عمارت مجلل با وجود باغ سرسبز در کنار آن و معماریای ایرانی-اروپایی، زیباییای توصیف نشدنی دارد. این بنا که دو طبقه است به سبک قاجاری در زمان پهلوی اول ساخته شده است. ستونهای منقوش با طرحهای هخامنشی و کاشی کاریهای بینظیر اصالت این بنا را کاملتر کرده است. وجود راهپله در داخل عمارت شاپوری برخلاف عمارتهای ساخته شده در آن زمان، معماریای اروپایی و خاص به آن میدهد. این عمارت که در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، آوازهای جهانی دارد. و گردشگران خارجی در بازدید از شیراز حتما از عمارت شاپوری هم دیدن میکنند. امروزه در این عمارت رستوران و کافی شاپ و نمایشگاههای فرهنگی و هنری وجود دارد. که میتوانید زمان زیادی را در آن بگذرانید و از غذا خوردن در رستوران مجلل آن لذت ببرید.
باغ نارنجستان قوام
از دیر باز، باغهای ایرانی زبانزد خاص و عام در دنیا بودهاند. باغ نارنجستان قوام با عمارتی که در آن قرار گرفته است یکی از این باغهای اصیل مربوط به دوره قاجار است که طرفداران زیادی دارد. عطر نارنج در روی درختان عمارت قوام در شهر شیراز در فصل پاییز، تنفس را لذت بخشتر میکند. تلفیق زیبایی عمارت و نارنجهای نشسته بر درخت، در این باغ تصویری است که از دیدن آن خسته نخواهید شد. این باغ همچون تابلویی منحصر به فرد در شهر دیدنی شیراز خودنمایی میکند. تربه نیز به شما پیشنهاد میدهد در زمان سفر به شیراز حتما از این باغ دیدن کنید.
بازار وکیل شیراز، ساخته شده توسط کریم خان زند
این بازار تاریخی و سنتی یکی از 100 جاذبهی دیدنی در شهر شیراز است. اینجا یکی از جاهای پر جوش و خروش است که میتوانید در آن فرهنگ مردم شیراز را به نظاره بنشینید. با رفتن به این بازار علاوه بر اینکه سوغاتیهای ناب شیراز را خریداری میکنید، میتوانید از معماری بینظیر آن کمال لذت را ببرید. مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در نزدیکی این بازار قرار گرفته است که میتوانید از آنها نیز دیدن کنید.
ارگ کریم خان زند
این ارگ با شکوه توسط کریم خان زند در سال 1180 هجری قمری ساخته شده است و خود در اینجا روزگار میگذرانده و به حکومت مشغول بوده است لذا این مکان را با نام ارگ کریم خان میشناسند. این ارگ در دوره قاجار به دارالحکومه حاکمان محلی تبدیل شد. به همین دلیل این ارگ شاهد وقایع تاریخی فراوانی در کشورمان بوده است. و با بازدید از این ارگ با گوشهی بزرگی از تاریخ ایران آشنا خواهید شد. کاشی کاریها و معماری بینظیر در نمای داخلی اتاقهای ارگ بسیار زیبا و دیدنی است.
شاهچراغ، نگین جاذبههای شهر شعر و ادب
این امامزاده یکی از معروفترین امامزادهها در کشور است. که نزد گردشگران داخلی و خارجی بسیاری به عنوان یکی از زیباترین مسجدها شناخته میشود. و سالانه زائران فراوانی برای زیارت به این شهر سفر میکنند. آینه کاری و کاشی کاریهای حرم حضرت شاهچراغ، به معنای واقعی شاهکاری از معماری ایران زمین است که هر کسی را شیفته خود میکند. شاهچراغ فرزند ارشد امام موسی کاظم(ع) و برادر بزرگوار امام رضا(ع) میباشد. که تا قبل از دوره آل بویه و حکومت عضدالدوله دیلمی این مکان ناشناخته بود.
داستان نامگذاری شاهچراغ
اما در آن زمان پیرزنی که نزدیکی این آرامگاه خانه داشت، شاهد روش شدن چراغی در شبهای جمعه بود. همین امر سبب شد پیرزن به فکر بیفتد که این مکان، مکانی عادی نیست و ممکن است امامزادهای در اینجا به خاک سپرده شده باشد. به همین دلیل نزد امیر رفت و داستان روشن شدن چراغ در جمعه شبها را بازگو کرد. عضدالدوله تصمیم میگیرد شبی را در خانه پیرزن بگذراند تا ببیند چنین اتفاقی میافتد یا نه.
زمانی که شاه در خانه پیرزن است با روشن شدن چراغ، پیرزن به بالین شاه میرود و میگوید شاه، چراغ روشن شده است و شاه با دیدن چراغ روشن دستور میدهد به بررسی آنجا بپردازند. و پس از بررسیها مشخص میشود اینجا قبر فرزند ارشد امام موسی کاظم میباشد. در زمان آل بویه این حرم همچنان به شکل یک تل خاکی بود. اما در زمان اتابکان وزیر شاه که امير مقربالدين مسعود بدرالدين بود دستور ساخت بقعه و گنبد در این مکان را داد. پس از او ملکه تاشی خاتون مادر شاه شیخ ابواسحاق اینجو در زمان ایلخانی، دستور ساخت بارگاهی عظیم با معماری منحصر به فرد و کاشی کاریها و تزیینات بینظیر داد که ساخت آن حدودا 5 سال به طول انجامید. و در زمان صفویه و افشاریان و دوره قاجار نیز مرمتهایی روی این بنا صورت گرفت.
این مکان، بسیار برای ایرانیان به خصوص مردم شهر شیراز مقدس و محترم است و تعداد زیادی فقط با هدف زیارت این امامزاده به شیراز سفر میکنند.
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن یکی از بناهای تاریخی و مذهبی از دوران اسلام است. آیاتی از قرآن کریم به خط ثلث و نسخ در اطراف این دروازه نوشته شده است. که اهمیت و تاثیر قرآن بر زندگی مسلمانان را میرساند. در گذشته بالای این دروازه قرآن دو نسخه قرآن دست نویس به خط ثلث قرار داده شده بود که بسیار سنگین بودند و با نام هفده من مشهور شدند. اما در سال 1316 این قرآنها به موزه پارس منتقل شد. و در این موزه امکان بازدید از این قرآنها وجود دارد.
باغ پرندگان شیراز
شیراز خوش آب و هوا در هر قدمش باغ و بری سرسبز دارد که نفس هر گردشگری را تازه خواهد کرد. این باغ علاوه بر سرسبزی بکری که دارد، دارای هزاران پرنده از 300 گونهی مختلف میباشد. که تعدادی از آنها پرندگان سخنگو هستند. اما متاسفانه این باغ به دلیل بارش شدید برف در سال 1392 تعدادی از گونههای خود را از دست داد. اگر به پرندگان علاقه دارید در سفرتان به شیراز حتما از این باغ زیبا دیدن کنید.
روستاهای دیدنی شهر شیراز
روستای دشت ارژن: این روستا دارای انواع جاذبههای دیدنی و طبیعی از آبشار گرفته تا دشتهای مزین شده با نرگس خوش عطر و زیبا است. برای آشنایی بیشتر با روستای دشت ارژن روی آن کلیک کنید.
روستای مارگون: این روستای خوش آب و هوا در سپیدان شیراز واقع شده است. و به دلیل آبشار پر شکوه و با عظمتش گردشگران زیادی را پذیراست. در مقاله روستای مارگون، مفصلا در مورد این روستای ییلاقی و گردشگری مفصلا توضیح دادهایم.
روستای تنگه براق: این روستا در شهرستان اقلید استان فارس واقع شده است. که آبشار بینظیر آن به همراه دهانه غار شگفت انگیزش، منظره و چشم اندازی خاص را برایتان به ارمغان میآورد. تربه به شما پیشنهاد میدهد حتما به این روستای زیبا سفر کنید. در بلاگی جداگانه به صورت مفصل در مورد روستای تنگه براق صحبت کرده ایم اگر دوست دارید به این روستا سفر کنید حتما این مقاله را مطالعه کنید.
آخرین بلاگ ها
تورهای مرتبط