معماری پلکانی یکی از معماریهای خاص و منحصر به فرد کشور ایران است. ماسوله، اورامانات وروستای سر آقا سید نمونههایی از این معماری در قسمتهای مختلف کشور است. در این نوشته میخواهیم با روستای سر آقا سید آشنا شویم. روستایی که علاوه بر معماری پلکانی، فرهنگ اصیل بختیاری، پوششهای سنتی و محصولات طبیعی را در اختیار گردشگران قرار میدهد.
روستای سر آقا سید کجاست؟
برای مردم اصفهان و چهارمحال و بختیاری، کوهرنگ به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری شناخته شده است. و روستای پلکانی که ما در جستجوی آن هستیم هم در همین منطقه قرار گرفته است. روستای سر آقا سید در دهستانی به نام میانکوه، در شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. این روستا در 135 کیلومتری شهرکرد و 45 کیلومتری چلگرد قرار دارد. این روستا در میان کوههای زردپی بختیاری قرار دارد. و به واسطهی قرار گرفتن در این منطقه میتواند انواع مختلفی از گردشگری را در اختیار شما قرار دهد.
برای رفتن به روستای سر آقا سید باید مسیر خود را از چلگرد شروع کنید که با این روستا 50 کیلومتر فاصله دارد. در این مسیر از روستای شیخ علیخان هم عبور میکنید. و با عبور از آن جادهی آسفالت تمام میشود و شما باید مسیر را در یک جادهی خاکی ادامه دهید.
تاریخچهی روستا
هرآنچه که امروز با آن برخورد داریم از دل یک تاریخچهی طولانی بیرون آمده است. و قصههای زیادی برای تعریف کردن دارد. در اطراف روستای سرآقا سید هم شواهدی پیدا شده است که به گفتهی کارشناسان به دوران پارینه سنگی تعلق دارد. و بر این باور هستند که مطابق با یک اصل کلی، به واسطهی ساختار خاص این روستا در دل کوه؛ قدمت این روستا را میتوان متعلق به بیش از 1000 سال پیش دانست.
اما تنها یک سند از تاریخچهی روستای سرآقا سید وجود دارد که شجره نامهی امامزادهی روستا است. این شجرهنامه، شخصی به نام عیسی و خانوادهاش را به عنوان اولین ساکنان روستا در 600 سال پیش از این معرفی میکند. در واقع امامزادهای که امروز در این روستا وجود دارد مقبرهی عیسی است که در گذشته عشایر و روستاییانی که در اطراف بودهاند با قصد زیارت مزار او به این منطقه میرفتهاند. عیسی از سیدهای روستا بوده است. و برخی مردم محلی نامگذاری روستا را هم مدیون او میدانند. البته که تعدادی دیگر از مردم محلی ساخت خانههای روستا در بالای امامزاده را به عنوان مبنای نامگذاری روستا معرفی میکنند.
آب و هوا شناسی روستا
روستای سرآقا سید در ارتفاعات مناطق کوهستانی قرار دارد. و همین موقعیت جغرافیایی باعث شده است که در تابستان هوای معتدل و خوبی در میان خانههای روستا در جریان است. اما همین موقعیت جغرافیایی در نیمهی دوم سال با آب و هوای سرد و بارشهای سنگین رفت و آمد و زندگی را برای مردم محلی روستا سخت میکند. این بارشهای سنگین، ارتباط مردم این روستا با دیگر مناطق را مختل میکند.
ویژگیهای آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی این روستا باعث شده است که اینجا به عنوان بهترین منطقهی ییلاقی در میان عشایر بختیاری به شهرت برسد. این موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی که این روستا دارد باعث رویش درختان گردو و بلوط در این روستا شده است. روستای سرآقا سید یکی از بهترین مقصدهای گردشگری در نیمهی ابتدایی سال است. تا گردشگران بتوانند از آب و هوای خنک روستا در تابستان لذت ببرند.
معماری روستای سر آقا سید
به واسطهی شهرت و محبوبیتی که روستای ماسوله دارد باعث شده است که مردم ایران به خوبی با معماری پلکانی آشنایی داشته باشند. معماری خاصی که خانهها به صورت بهم پیوسته ساخته میشوند و حیاط خانهای پشت بام خانهای دیگر است. در ساخت خانههای روستای سرآقا سید از خشت خام، سنگ و چوب استفاده میشود. دیوارهای پهن و درهای چوبی کوچک از نفوذ سرمای سخت منطقه به خانههای روستا جلوگیری میکند. خانههای روستا در بالادست امامزاده قرار دارند و پنجرهها رو به امامزاده باز میشوند. بخشهایی از این روستا در طول سالهای اخیر بازسازی شدهاند. اما خوشبختانه روستا بافت قدیمی و تاریخی خود را همچنان حفظ کرده است.
مردم شناسی
در روستای سرآقا سید تعدادی از مردم بختیاری کشور ایران زندگی میکنند. که فرهنگ و اصالت خود را به خوبی حفظ کردهاند. فرهنگ اصیل ایل بختیاری در این روستای کوهستانی هم در جریان است. و زنان و مردان حتی در پوشش خود هم مطابق فرهنگ بختیاری عمل میکنند. مردم خونگرم بختیاری همچنان مانند گذشته زندگی خود را پیش میبرند؛ بر روی آتش هیزم غذا میپزند، در تنورهای خانگی نان درست میکنند، زنان پا به پای مردان کار میکنند و در امرار معاش زندگی کمک احوال آنان هستند.
مردمی معتقد و پایبند به مراسمات مذهبی که احترام زیادی برای امامزاده قائل هستند. و مراسمات با شکوه مذهبی خود را در آنجا برگزار میکنند . داستانهایی از آقا سید عیسی در باور مردم این روستا وجود دارد. به عنوان مثال مردم روستا بر این باور هستند علمی که در امامزاده قرار دارد در زمانهای جنگ یا دعوت مردم به اسلام در دست آقا سید عیسی بوده است. به همین جهت، زمانی که مشکلی مانند خشکسالی یا بیماری برای مردم روستا به وجود میآید علم را از امامزاده بیرون میبرند و در روستا میگردانند تا به برکت آن بلا از مردم روستا دور شود.
اگر به این روستا سفر کردید و میتوانید به همراهی کبابهای بختیاری و آشهای محلی که معروفترین آنها آش کاردین است لذت سفر خود را دوچندان کنید.
در این نوشته با روستای سرآقا سید آشنا شدید. تا اگر روزی قصد سفر به منطقهی چلگرد را داشتید به این روستا هم سری بزنید. و از طبیعت زیبا و آب و هوای خوب در کنار مردم خونگرم بختیاری لذت ببرید.
آخرین بلاگ ها
تورهای مرتبط